Wykonanie
Dopiero niedawno odkryliśmy
jarmuż. Niby słyszałam o nim wcześniej, ale jakoś tak nigdy się nie złożyło i omijałam go podczas zakupów. Do czasu. W końcu trafił do koperkowej kuchni i wygląda na to, że zagości w niej na dłużej. Na pierwszy ogień wrzucam coś co zachwyciło Małą I-
Chipsy z
jarmużu .

Składniki:
JarmużOliwa z oliwekSłodka papryka w proszku
Ostra papryka w proszkuSos:Gęsty
jogurt naturalnyCzosnekSólKolorowy pieprzWykonanie:
Jarmuż myjemy i osuszamy. Najwygodniej zrobić to w suszarce do
sałaty, a
potem jeszcze papierowym ręcznikiem. Listki
jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Całość skrapiamy
oliwą z oliwek- powinna pokryć wszystkie listki
jarmużu. Doprawiamy mieszanką słodkiej i
ostrej papryki w proszku (dzieciom można oczywiście zrobić łagodną wersję). Tak przygotowany
jarmuż rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez kilka minut (ok. 5 minut). Pieczemy do momentu aż listki będą chrupkie, ale pilnujemy, żeby pozostały zielone, nie można dopuścić do tego, żeby się spaliły.W międzyczasie przygotowujemy sos. Gęsty
jogurt naturalny mieszamy z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
