Wykonanie

Od kiedy na dworze zrobiło się ciepło , a w sklepach pojawiły się sezonowe
owoce mam coraz więcej ochoty i pomysłów na lekkie i
owocowe desery. Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, jednak desery są bardzo efektowne. Dziś przygotowałam kielichy wypełnione
śmietanową pianką pokryte
galaretką mojito- nowością firmy
Winiary.Składniki ( na 4 porcje):1
śmietanka ” Śnieżka”150 ml zimnego
mleka300 g
jogurtu greckiego1 łyżka
cukru1 łyżeczka
żelatyny1/3 szklanki gorącej
wody1
limonkaWykonanie:
Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej
wody, pozostawić do wystygnięcia.
Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać
śmietankę „Śnieżka” i miksować do uzyskania puszystej piany. Do ubitej piany dodać
cukier i 200 g
jogurtu naturalnego, wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić i gdy będzie letnia wlewać stopniowo do
śmietanki ciągle mieszając.
Śmietanką napełnić do połowy wysokie szklanki lub kieliszki. Odstawić do lodówki do stężenia. Gdy
galaretka zacznie tężeć wymieszać ją z 100 g
jogurty naturalnego.
Galaretkę wylać na stężałą już
śmietankę i całość wstawić do lodówki na około 5 godzin. Przed podaniem deser udekorować plasterkiem
limonki.