ßßß Cookit - przepis na Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto ze szparagami i parmezanem. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął zatem zachęcam Was do eksperymentowania z tym warzywem. Sezon na szparagi trwa niestety tylko dwa miesiące, zatem wykorzystajmy go jak najlepiej. Risotto to fajny pomysł na szybki i jednocześnie elegancki obiad. Wymaga sporo uwagi i poświęcenia, jednak jego smak wynagrodzi półgodzinne stanie przy kuchence.
Składniki ( 2 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów
140 g ryżu arborio
1/2 cebuli
150 ml białego wytrawnego wina
500 ml rosołu
200 ml śmietany 36%
80 g tartego parmezanu
50 g zimnego masła
60 ml oleju rzepakowego
sól, pieprz
Wykonanie:
Zielone szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce ( około 1,5 cm od dołu). Następnie przygotować warzywa: cebulę pokroić w drobną kostkę, szparagi pokroić w małe kawałki ( główki zostawić na sam koniec).
W rondlu rozgrzać olej rzepakowy. Do rondla wsypać ryż oraz cebulę. Całość należy szklić do momentu, aż ryż będzie prawie przezroczysty ( cebulka nie może się przypalić ani mocno zbrązowieć – najlepiej robić to na małym ogniu cały czas mieszając). Następnie całość podlać winem i poczekać, aż ryż wchłonie cały płyn.
Do ryżu dodać szparagi i podlać jedną chochlą rosołu. Odczekać, aż ryż wchłonie cały rosół ( w tym czasie kilka razy przemieszać ryż) i powtarzać tę czynność do momentu kiedy ryż będzie al dente ( około 5-6 podlań, podczas kolejnych podlań należy cały czas stać przy rondlu i często mieszać ryż). Podczas ostatniego podlania do ryżu dodać główki szparagów. Następnie do rondla dodać śmietanę i mieszać tak długo, aż śmietana zgęstnieje. Kiedy śmietana zgęstnieje dodać tarty parmezan oraz zimne masło. Całość doprawić do smaki solą i pieprzem. Risotto powinno mieć konsystencję pół płynną, a po nałożeniu na talerz powinno się rozlać.
Źródło:http://smakowisko.pl/risotto-ze-szparagami