ßßß Cookit - przepis na Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zaniedbałam trochę bloga i jest mi smutno z tego powodu. Przed urlopem masę czasu pochłaniały mi przygotowania do wyjazdu, zaś od kiedy wróciłam z wakacji nie mogę się jakoś zebrać do pisania. Chyba taki urok letnich dni, że zamiast siedzieć przed komputerem wolę po pracy pójść na spacer, pobiegać lub robić cokolwiek byleby nie stać przy garach. Obiecuję się jednak poprawić. Dziś mam dla Was przepis na ogórki kiszone mojej mamy. Kiszenie ogórków jest banalnie proste, wystarczy słoik, koper, sól i gruntowe ogórków-polecam. Poza tym fajnie mieć własne przetwory na zimowe dni.
Dziś będzie przepis opisowy, ponieważ podczas robienie ogórków nie mam stałych proporcji, oprócz jednej ilości soli na litr wody, ale o tym później.
Ja kiszę ogórki w dużych 5 litrowych słojach. Kupuję ogórki gruntowe na oko ( mniej więcej wiem ile ogórków mieści mi się w jednym słoiku, jak kupię za dużo robię na obiad mizerię). Do tego kupuję wiązkę kopru, główkę czosnku, 2 korzenie chrzanu oraz 2 liście chrzanu ( jak mają, albo dodają do zestawu do kiszenia).
Ogórki dokładnie myję. Do umytych słoików na dno wkładam liść chrzanu, trochę kopru oraz po 5 ząbków czosnku na słoik ( jak robię słoiki 1 litrowe daję 2 ząbki na słoik) oraz korzeń chrzanu. Następnie do słoików wkładam ogórki ( układamy je bardzo ściśle w pozycji pionowej). Po ułożeniu ogórków w wolne przestrzenie na bokach wciskam jeszcze trochę kopru.
W garnku przygotowuję zalewę do zalania słoików z ogórkami – na litr wody daję 3 łyżki soli kuchennej. Trudno dokładnie powiedzieć, jaka ilość zalewy, na jaką ilość ogórków, bo wszystko zależy od tego jak ściśle ułożone są ogórki, ile wolnego miejsca zostaje do górnej części słoika, ale można przyjąć, że na kilo ogórków potrzeba będzie litr wody. Wodę z solą należy zagotować i odstawić na chwilę, aby nie była wrząca. Po chwili od zagotowania zalewam słoiki gorącą wodą z solą tak, aby woda przykryła całkowicie ogórki.
Wycieram dokładnie zakrętkę i brzegi słoika i zakręcam. Słoiki zostawiam w kuchni ( ułożone na ręczniczku, ponieważ czasami ze słoików podczas fermentacji wycieka odrobina płynu, a nie chcę sobie zabrudzić blatu) na około 3-4 dni. Po tym czasie przenoszę słoiki do piwnicy. Oczywiście gdy kiszę pierwsze ogórki w sezonie już po 3-4 dni otwieram słoik i zjadam takie lekko ukiszone, czyli małosolne
Źródło:http://smakowisko.pl/ogorki-kiszone