Wykonanie
\

Muffiny z
truskawkami i
borówkami są lekkie, puszyste i wilgotne- takie najbardziej lubię. Dodaję dużo
owoców, ponieważ według mnie babeczki są jeszcze pyszniejsze. Ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a później można je spakować i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnie.Składniki, 12 porcji:300 g
mąki pszennej120 g
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duże opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli1/2 łyżeczki
olejku waniliowego2
jajka200 ml
maślanki120 ml
oleju rzepakowego200 g
borówek200 g
truskawekWykonanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
Borówki i
truskawki dokładnie umyć.
Truskawki pokroić w średniej wielkości kostkę.W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej – składniki mokre. Następnie składniki mokre przelać do miski ze składnikami suchymi oraz dorzucić
owoce. Wymieszać delikatnie (tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo, ponieważ muffinki będą twardsze).Blaszkę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek (wypełnić całą foremkę
ciastem) i piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia.


