Wykonanie

Sezon na
dynię w pełni, dlatego warto korzystać z jej dobrodziejstw i przygotować z jej wykorzystaniem słodkie co nie co na niedzielny podwieczorek. Osobiście uwielbiam
dynię pod każdą postacią i często z nią eksperymentuje. Ostatnio naszła mnie ochota na muffinki z dodatkiem dyni. Do
dyniowego puree dodałam
korzenne przyprawy oraz
żurawinę i wyszło naprawdę fajnie i aromatycznie. Polecam spróbować.Składniki, 24 sztuki:3 szklanki
mąki1 i 3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody½ łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika1 i ½ szklanki
oleju rzepakowego1 szklanka puree z upieczonej dyni4
jaja½ szklanki
suszonej żurawinyWykonanie:Puree z dyni: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową.
Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni).
Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć
dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.Muffiny:
Mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
gałkę muszkatołową oraz
przyprawę korzenną wymieszać w dużej misce. W drugiej misce połączyć razem
jajka, puree z dyni oraz
olej rzepakowy. Składniki mokre połączyć z suchymi, a na końcu dodać
suszoną żurawinę. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać jednak zbyt długo.Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 25 minut w temp. 180 stopni.


