ßßß Cookit - przepis na Korzenne muffiny z dynią i żurawiną

Korzenne muffiny z dynią i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Sezon na dynię w pełni, dlatego warto korzystać z jej dobrodziejstw i przygotować z jej wykorzystaniem słodkie co nie co na niedzielny podwieczorek. Osobiście uwielbiam dynię pod każdą postacią i często z nią eksperymentuje. Ostatnio naszła mnie ochota na muffinki z dodatkiem dyni. Do dyniowego puree dodałam korzenne przyprawy oraz żurawinę i wyszło naprawdę fajnie i aromatycznie. Polecam spróbować.
Składniki, 24 sztuki:
3 szklanki mąki
1 i 3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 i ½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka puree z upieczonej dyni
4 jaja
½ szklanki suszonej żurawiny
Wykonanie:
Puree z dyni: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.
Muffiny: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową oraz przyprawę korzenną wymieszać w dużej misce. W drugiej misce połączyć razem jajka, puree z dyni oraz olej rzepakowy. Składniki mokre połączyć z suchymi, a na końcu dodać suszoną żurawinę. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać jednak zbyt długo.
Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Źródło:http://smakowisko.pl/korzenne-muffiny-z-dynia-i-zurawina