Wykonanie
Faworki obok pączków są najpopularniejszymi smakołykami zjadanymi w Tłusty Czwartek.
Faworki zwane inaczej chrustem smażone są u mnie w domu zawsze w karnawale. Przepis sprawdzony z zeszytu mamy.
Faworki100g
masła3
żółtka350g
mąki3-4 łyżki kwaśnej
śmietany 12%szczypta
soliolej do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać na stolnicę,
masło posiekać z
mąką, dodać
żółtka,
śmietanę i szczyptę
soli. Ciasto wyrobić. Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Ciasto ciąć na paski o długości 15cm, każdy pasek rozciąć w środku. Przez rozcięcie przełożyć jeden koniec paska. Ciasto smażyć na rozgrzanym
oleju do zarumienienia. Usmażone odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać
cukrem pudrem.