ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Faworki obok pączków są najpopularniejszymi smakołykami zjadanymi w Tłusty Czwartek. Faworki zwane inaczej chrustem smażone są u mnie w domu zawsze w karnawale. Przepis sprawdzony z zeszytu mamy.
Faworki
100g masła
3 żółtka
350g mąki
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać na stolnicę, masło posiekać z mąką, dodać żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić. Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Ciasto ciąć na paski o długości 15cm, każdy pasek rozciąć w środku. Przez rozcięcie przełożyć jeden koniec paska. Ciasto smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Usmażone odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/02/faworki-chrust.html