Wykonanie

Raz w tygodniu jest taki dzień jak niedziela. Nagle spokojny i leniwy czas przerywają niezapowiedziani goście. Deszczowa pogoda nie sprzyja wyprawom do
cukierni, a za paluszki na
stole ktoś może się obrazić. Otwieramy więc lodówkę i zaczynamy tworzyć...

Doskonałym rozwiązaniem na tego typu sytuacje jest sernik z sosem
truskawkowym . Prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku.Potrzebne będą:200g
twarogu200g
serka wiejskiego280g
serka homogenizowanego5
jajek3/4 szklanki
cukru1
budyń waniliowy1/3 kostki
masła3 łyżki grysikuWszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy mikserem/blenderem lub innym kuchennym robotem. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej sreberkiem (moja ma średnicę 24cm) i pieczemy godzinę w 180 o C.Opcjonalnie do masy serowej można przed pieczeniem dodać nasączone w
rumie rodzynki, ja nie lubię, więc tego nie robię.

W międzyczasie zabawiamy gości rozmową i przygotowujemy sos
truskawkowy.Potrzebujemy:200g
truskawek1 łyżkę
cukru2 łyżki cherry1 łyżkę
soku z cytrynyUmyte
truskawki kroimy w plasterki i razem z pozostałymi składnikami smażymy na patelni ok.10min, aż
owoce zmiękną.Ciasto należy polewać sosem tuż przed podaniem, ponieważ polane z dużym wyprzedzeniem brzydko nasiąknie.

