Wykonanie

Bardzo dobry krem do
tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie
masła, a nie
margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt
maślana. Jest po prostu pyszna :)Składniki:250 g
masła300 g świeżych
truskawek1 szklanka
cukru1 kieliszek
spirytusu1
budyń waniliowy1 łyżeczka
soku z cytryny2
jajka1.
Truskawki wkładamy do rondla, dodajemy 1/2 szklanki
cukru i doprowadzamy do wrzenia.
Budyń rozprowadzamy w 1/2 szklanki
wody i dolewamy do
truskawek. Całość szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Dokładnie studzimy (inaczej masa się zważy!)

2. Przygotowujemy 2 garnki. Do mniejszego wlewamy
wodę i gotujemy. Do większego wbijamy dwa
jajka i wsypujemy pozostały
cukier. Duży garnek kładziemy na mniejszy. Całość ubijamy mikserem na średnich obrotach 10 minut. Lekko studzimy.

3. W dużej misce rozcieramy
masło ( w temperaturze pokojowej ) i stopniowo dodajemy ubite
jajka i
budyń truskawkowy. Mikserem na niskich obrotach łączymy ze sobą składniki. Na koniec STOPNIOWO wlewamy
spirytus i
sok z cytryny.