Wykonanie
Jeśli jesteście akurat na diecie albo macie po prostu ochotę na pyszne, zdrowe, proste i niskokaloryczne danie przygotowane bez tłuszczu, to zdecydowanie polecam
pstrąga zapieczonego w folii z
cytryną i
czosnkiem, doprawionego lekko
ziołami prowansalskimi i odrobiną
soli.
Pstrąg to moja ulubiona
ryba i kojarzy mi się z wakacjami w Zawoi, gdzie
pstrągi są najlepsze na świecie i podawane z taką ilością frytek, jak nigdzie indziej:) Mój
pstrąg najpierw marynuje się przynajmniej godzinę, a
potem piecze obowiązkowo z dużą ilością
cytryny i
czosnku, dzięki
czemu z piekarnika, zamiast
rybnego zapaszku, wydobywa się przyjemny aromat przypraw i
ziół. Czasem, w ramach totalnego rozpasania, dodaję też do pieczenia odrobinę
masła. Zresztą sami zdecydujcie, która wersja smakuje Wam bardziej.Co nam będzie potrzebne:- 1
pstrąg (najlepiej
tuszka, wypatroszona i oczyszczona z
podrobów, chyba, że macie ochotę sami oporządzić
rybę…)- pół
cytryny- 1 główka
czosnku-
zioła prowansalskie-
sólPrzygotowanie:
rybę dokładnie myjemy, odkładamy na ręcznik papierowy, żeby obciekła z
wodyosuszonego
pstrąga przekładamy na folię aluminiową (kawałek musi być na tyle długi, żeby dało się wygodnie zawinąć
rybę), posypujemy
solą (ok. 1/2 łyżeczki, jeśli lubicie bardziej słone potrawy można dodać jej więcej) i wcieramy ją dłońmi, żeby dokładnie pokryła
rybęcytrynę sparzamy wrzątkiem i kroimy na pół-plasterki, główkę
czosnku kroimy w poprzek na połowę, nie obieramy
pstrąga rozchylamy i wkładamy do środka kilka plasterków
cytryny i kilka kawałków
czosnkurybę posypujemy
ziołami prowansalskimi, obkładamy kawałkami
czosnku, a na wierzch kładziemy plasterki
cytrynyzawijamy dokładnie folię i wkładamy do lodówki, żeby
ryba nasiąknęła
przyprawami,
pstrąg powinien się marynować przynajmniej godzinę, ale im dłużej tym lepiej, można zostawić na noc
zamarynowaną
rybę w folii wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i pieczmy zawiniętą ok. 10 min., następnie otwieramy folię i pieczemy jeszcze 10 min., żeby
ryba się ładnie przyrumieniła (po ok. 15 min. dobrze zajrzeć do piekarnika, czy nic się nie przypala)
rybę podajemy polaną
cytryną, nie ukrywam, że najlepiej smakuje z frytkami:)Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments