ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony w folii bez tłuszczu

Pstrąg pieczony w folii bez tłuszczu

nazwa

Wykonanie

Jeśli jesteście akurat na diecie albo macie po prostu ochotę na pyszne, zdrowe, proste i niskokaloryczne danie przygotowane bez tłuszczu, to zdecydowanie polecam pstrąga zapieczonego w folii z cytryną i czosnkiem, doprawionego lekko ziołami prowansalskimi i odrobiną soli. Pstrąg to moja ulubiona ryba i kojarzy mi się z wakacjami w Zawoi, gdzie pstrągi są najlepsze na świecie i podawane z taką ilością frytek, jak nigdzie indziej:) Mój pstrąg najpierw marynuje się przynajmniej godzinę, a potem piecze obowiązkowo z dużą ilością cytryny i czosnku, dzięki czemu z piekarnika, zamiast rybnego zapaszku, wydobywa się przyjemny aromat przypraw i ziół. Czasem, w ramach totalnego rozpasania, dodaję też do pieczenia odrobinę masła. Zresztą sami zdecydujcie, która wersja smakuje Wam bardziej.
Co nam będzie potrzebne:
- 1 pstrąg (najlepiej tuszka, wypatroszona i oczyszczona z podrobów, chyba, że macie ochotę sami oporządzić rybę…)
- pół cytryny
- 1 główka czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
Przygotowanie:
rybę dokładnie myjemy, odkładamy na ręcznik papierowy, żeby obciekła z wody
osuszonego pstrąga przekładamy na folię aluminiową (kawałek musi być na tyle długi, żeby dało się wygodnie zawinąć rybę), posypujemy solą (ok. 1/2 łyżeczki, jeśli lubicie bardziej słone potrawy można dodać jej więcej) i wcieramy ją dłońmi, żeby dokładnie pokryła rybę
cytrynę sparzamy wrzątkiem i kroimy na pół-plasterki, główkę czosnku kroimy w poprzek na połowę, nie obieramy
pstrąga rozchylamy i wkładamy do środka kilka plasterków cytryny i kilka kawałków czosnku
rybę posypujemy ziołami prowansalskimi, obkładamy kawałkami czosnku, a na wierzch kładziemy plasterki cytryny
zawijamy dokładnie folię i wkładamy do lodówki, żeby ryba nasiąknęła przyprawami, pstrąg powinien się marynować przynajmniej godzinę, ale im dłużej tym lepiej, można zostawić na noc
zamarynowaną rybę w folii wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i pieczmy zawiniętą ok. 10 min., następnie otwieramy folię i pieczemy jeszcze 10 min., żeby ryba się ładnie przyrumieniła (po ok. 15 min. dobrze zajrzeć do piekarnika, czy nic się nie przypala)
rybę podajemy polaną cytryną, nie ukrywam, że najlepiej smakuje z frytkami:)
Smacznego:)
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/pstrag-pieczony-w-folii-bez-tluszczu