ßßß
Roladki:– pierś z kurczaka– szynka parmeńska– gorgonzola– oliwa z oliwek– zioła prowansalskie– wykałaczkiSałata:– mix sałat– pomidory suszone w zalewie– orzechy włoskie– olej z orzechów włoskich
Pierś z kurczaka porcjujemy na cieńsze płaty, po czym lekko rozbijamy. Na desce do krojenia kładziemy plaster/plastry szynki parmeńskiej, tak, aby szerokością były podobne do piersi, kładziemy na nie kurczaka oraz kawałek gorgonzoli (najlepiej na samym środku, aby wypłynęło jej jak najmniej podczas pieczenia). Tak przygotowane roladki spinamy w kilku miejscach wykałaczkami. Wkładamy je do formy do zapiekania, wcześniej posmarowanej oliwą, po czym roladki także polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-20 minut.W międzyczasie przygotowujemy sałatę. Do zieleniny dodajemy posiekane orzechy włoskie, pokrojone pomidory suszone oraz polewamy olejem z orzechów. Wszystko mieszamy i podajemy z gotową już piersią.
Oczywiście roladki można podawać także z Waszymi ulubionymi dodatkami.Smacznego!