ßßß Cookit - przepis na Delikatne bananowo-maślankowe placuszki śniadaniowe

Delikatne bananowo-maślankowe placuszki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Ja i moja pociecha wprost przepadamy za placuszkami. W niektóre dni stosuję sprawdzone i lubiane przez nas przepisy. W inne eksperymentuje ze składnikami i smakami. Przyznam szczerze, że często powodem tych eksperymentów są poranne braki niektórych składników ;) Jednak bez względu na to dlaczego taki, a nie inny produkt jest częścią mojego przepisu liczy się efekt końcowy. Jeśli śniadanie znika w ustach uśmiechniętego malucha, to nie ma nic cenniejszego. Dziś zapraszam Was na kolejne spontanicznie wymyślone delikatne bananowo-maślankowe placuszki śniadaniowe. Spróbujcie. Możecie je podać bez słodkich dodatków, wówczas otrzymacie śniadanie wyłącznie z naturalną bananową słodyczą.
Składniki:
1 średni dojrzały banan
8 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko klasy M
1 szklanka maślanki
odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wkładamy pociętego na mniejsze kawałki banana. Rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy szklankę maślanki i jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy (łyżka po łyżce) mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając w trakcie, aż do połączenia składników i uzyskania ciasta o konsystencji gęstego jogurtu (w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki).
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami, np. truskawkowym dżemem .
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Delikatne-bananowo-maslankowe-placuszki.html