Wykonanie
Ja i moja pociecha wprost przepadamy za placuszkami. W niektóre dni stosuję sprawdzone i lubiane przez nas przepisy. W inne eksperymentuje ze składnikami i
smakami. Przyznam szczerze, że często powodem tych eksperymentów są poranne
braki niektórych składników ;) Jednak bez względu na to dlaczego taki, a nie inny produkt jest częścią mojego przepisu liczy się efekt końcowy. Jeśli śniadanie znika w ustach uśmiechniętego malucha, to nie ma nic cenniejszego. Dziś zapraszam Was na kolejne spontanicznie wymyślone delikatne
bananowo-
maślankowe placuszki
śniadaniowe. Spróbujcie. Możecie je podać bez słodkich dodatków, wówczas otrzymacie śniadanie wyłącznie z naturalną
bananową słodyczą.
Składniki:1 średni dojrzały
banan8 łyżek
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko klasy M1 szklanka
maślankiodrobina
oleju do smażeniaPrzygotowanie:Do miski wkładamy pociętego na mniejsze kawałki
banana. Rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy szklankę
maślanki i
jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy (łyżka po łyżce)
mąkę z
proszkiem do pieczenia, mieszając w trakcie, aż do połączenia składników i uzyskania ciasta o konsystencji gęstego
jogurtu (w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej
mąki).Na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju wylewamy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami, np.
truskawkowym dżemem .Smacznego