Wykonanie
Przez całą ostatnią ciążę miałam wstręt do
mięs pieczonych i duszonych, na szczęście czas ten minął, bo nie ma nic lepszego niż własnoręcznie upieczone
mięsko czy to na obiad czy na kanapkę np. z
chrzanem :)
Mięsa często piekę i tylko
przyprawy się zmieniają.Składniki: 2 kg
schabu karkowego,
przyprawy:
pieprz w ziarnach,
jałowiec,
majeranek,
papryka ostra,
papryka słodka,
sól peklowa,
olej.Przygotowanie:
mięso umyć, osuszyć ręcznikami kuchennymi i natrzeć
mieszanką przypraw wcześniej utartą w moździerzu, a następnie posypać
solą peklową. Po przyprawieniu spryskujemy
mięso olejem i wstawiamy do lodówki. Ja
mięso lubię potrzymać 2-3 dni żeby dobrze przeszło
przyprawami. W dniu pieczenia wkładamy
mięso w rękaw i wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy. Ja używam sondy -
mięso wieprzowe ma
mieć temperaturę 85 st. Jeżeli nie mamy sondy,
mięso pieczemy tyle ile waży, czyli w przypadku 2 kg, pieczemy 2 godz.
Mięso takie jest świetne zarówno do obiadu, jak i na kanapkę.