Wykonanie
Przyznaję się. Czasami nawet ja, pomimo całego zdrowego systemu odżywiania, przechodząc pomiędzy półkami w sklepie zatrzymuję się w dziale słonych przekąsek i mam ochotę wsadzić do koszyka dużą paczkę
chipsów. Wyciągam rękę w ich stronę, biorę opakowanie ze złotymi plasterkami
ziemniaków, w myślach słyszę już dźwięk chrupania i zgodnie ze swoim zwyczajem… zaczynam czytać listę składników. Wówczas czar pryska, wracam do rzeczywistości i kieruję się w stronę warzywniaka, gdzie kupuję pęczek
jarmużu. Jak zwykle rozsądek zwycięża, a chwila słabości szybko mija.
Składniki:2 duże liście
jarmużu, pozbawione twardych łodyg1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne1/3 łyżeczki zielonej czubricyszczypta
soliświeżo zmielony
pieprz kolorowyJeżeli nie masz czubricy możesz dodać inne ulubione
zioła i
przyprawy, np. suszony
czosnek,
natkę pietruszki,
bazylię, czy
zioła prowansalskie. Tak na prawdę to jakie
przyprawy dodasz zależy wyłącznie od Twoich upodobań. W wersji minimum wystarczy
oliwa i
sól.
Jak zrobić zdrowe domowe
chipsySposób przygotowania:Liście
jarmużu dokładnie myję, wycinam z nich twarde łodygi i kroję na mniejsze kawałki. Suszę i przekładam do miski. W filiżance mieszam
oliwę,
sok z cytryny i
przyprawy. Zalewam marynatą liście, starając się, aby pokryła każdy kawałek.Układam liście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, aby były oddzielone od siebie. Wkładam
jarmuż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piekę przez 5-7 minut. Należy doglądać
chipsy w trakcie pieczenia i uważać, aby się nie przypaliły. Gdy stracą zielony kolor i zrobią się brązowe staną się niesmaczne.Smacznego chrupania!
Sprawdź moje inne pomysły na dania z
jarmużemPodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z innymi