ßßß Cookit - przepis na Przepis na chipsy z jarmużu

Przepis na chipsy z jarmużu

nazwa

Wykonanie

Przyznaję się. Czasami nawet ja, pomimo całego zdrowego systemu odżywiania, przechodząc pomiędzy półkami w sklepie zatrzymuję się w dziale słonych przekąsek i mam ochotę wsadzić do koszyka dużą paczkę chipsów. Wyciągam rękę w ich stronę, biorę opakowanie ze złotymi plasterkami ziemniaków, w myślach słyszę już dźwięk chrupania i zgodnie ze swoim zwyczajem… zaczynam czytać listę składników. Wówczas czar pryska, wracam do rzeczywistości i kieruję się w stronę warzywniaka, gdzie kupuję pęczek jarmużu. Jak zwykle rozsądek zwycięża, a chwila słabości szybko mija.
Składniki:
2 duże liście jarmużu, pozbawione twardych łodyg
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki zielonej czubricy
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz kolorowy
Jeżeli nie masz czubricy możesz dodać inne ulubione zioła i przyprawy, np. suszony czosnek, natkę pietruszki, bazylię, czy zioła prowansalskie. Tak na prawdę to jakie przyprawy dodasz zależy wyłącznie od Twoich upodobań. W wersji minimum wystarczy oliwa i sól.
Jak zrobić zdrowe domowe chipsy
Sposób przygotowania:
Liście jarmużu dokładnie myję, wycinam z nich twarde łodygi i kroję na mniejsze kawałki. Suszę i przekładam do miski. W filiżance mieszam oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Zalewam marynatą liście, starając się, aby pokryła każdy kawałek.
Układam liście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, aby były oddzielone od siebie. Wkładam jarmuż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piekę przez 5-7 minut. Należy doglądać chipsy w trakcie pieczenia i uważać, aby się nie przypaliły. Gdy stracą zielony kolor i zrobią się brązowe staną się niesmaczne.
Smacznego chrupania!
Sprawdź moje inne pomysły na dania z jarmużem
Podobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z innymi
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/09/chipsy-z-jarmuzu-czyli-zdrowa-przekaska-w-srodku-nocy