ßßß Cookit - przepis na Zielone chipsy

Zielone chipsy

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy spotkałam się z nimi na tym fińskim blogu < klik > i od tamtej pory szukałam jarmużu. Nigdy wcześniej go nie jadłam i chyba nawet nie widziałam "na żywo". Po tygodniach poszukiwań, skręciłam do pobliskiego warzywniaka i zapytałam miłej pani, która akurat sprzedawała, czy mają czasem jarmuż. "Nie, raczej tu na miejscu nie mamy, ale jak pojadę jutro po towar to mogę wziąć jak będzie. Ile pani chce?"
Dlaczego wcześniej nie przyszło mi do głowy, żeby po prostu zapytać? Nie wiem, nieważne. Ważne, że jarmuż jest. A jak i jarmuż to i chipsy, bo to one chodzą za mną już dłuuuuuuższy czas!
Składniki:
dowolna ilość jarmużu
oliwa z oliwek (wedle uznania, w zależności od ilości jarmużu)
sól
ulubione przyprawy (u mnie pieprz cayenne)
Wykonanie:
Liście jarmużu dokładnie myjemy i suszymy. Wycinamy grube włókno, które biegnie przez środek liścia, resztę kroimy na mniejsze kawałki - takie, które będzie się nam wygodnie chrupać ;-) Kawałeczki liści wrzucamy do miski, polewamy oliwą, solimy, przyprawiamy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy listek był "naoliwiony" i przyprawiony ;-) Blachę smarujemy oliwą bądź wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na niej kawałki jarmużu i pieczemy przez ok 5 -7 min (muszą być suche, ale uważajmy, żeby nie spalić) w temperaturze 150 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/11/zielone-chipsy.html