ßßß Cookit - przepis na Sposób parzenia kawy po grecku

Sposób parzenia kawy po grecku

nazwa

Wykonanie

Nie jestem i nigdy nie byłam fanką czarnej i mocnej kawy. Zwykle kubek zalewam po brzegi mlekiem, aby nie było czuć jej smaku. Będąc w Grecji przeraziło mnie, że we wszystkich kawiarniach podawane są głównie „małe czarne”. Moje wyobrażenie o kawie zmieniło się o 180 stopni, gdy tylko spróbowałam pierwszą filiżankę. Kawa była cudownie słodka, miała delikatnie gęstą konsystencję i nie pozostawiała nieprzyjemnego gorzkiego posmaku w ustach.
Kawa po grecku z baklavą
Grecy kawę pija kilka razy dziennie. Jest ona traktowana również jako deser do posiłku. Tak bardzo się do niej przyzwyczaiłam, że postanowiłam przywieźć paczkę kawy do domu. I tu pojawił się problem – jak zaparzyć kawę po grecku w domowych warunkach. Po dłuższej analizie tematu uznałam, że prawdziwa grecka kawa będzie wspomnieniem cudownych wakacji.
Greckie śniadanie z kawą i jogurtem
Jak zaparzyć kawę po grecku?
Sposób #1
Ten sposób można wykorzystać wyłącznie jeżeli posiada się odpowiedni tygielek zwany briki . W niemalże każdej greckiej kawiarni kawa parzona jest z wykorzystaniem gorącego piasku. Dzięki temu podgrzewana jest ona nie tylko od dołu, ale na całej objętości tygielka. Niestety w warunkach domowych można po prostu umieścić briki na palniku.
Do tygielka należy wsypać kawę (koniecznie drobno mieloną) i cukier, a następnie zalać wodą.
Briki umieszcza się na palniku na niewielkim ogniu i zaczyna podgrzewać.
Należy mieszać zawartość do czasu rozpuszczenia cukru.
Gdy pojawi się kawowa pianka i zacznie „wychodzić” na zewnątrz należy zdjąć tygielek z ognia.
Całą zawartość przelewa się do filiżanki. Kawa gotowa jest do spożycia gdy tylko fusy opadną na dno.
Sposób #2
Niestety Grecy uznaliby moją metodę za swego rodzaju profanacją. Niemniej dostosowałam ją do warunków jakie posiadam. Do zaparzenia kawy wykorzystuję kawiarkę zakupioną w sklepie znanego szwedzkiego producenta mebli.
Odmierzam 1 filiżankę wody i przelewam ją do dolnej części.
Do sitka wsypują 3 łyżeczki kawy – bardzo ważne jest, aby była drobno zmielona.
Zakręcam szczelnie kawiarkę i wstawiam ją na najmniejszy palnik.
Gotuję powoli do czasu aż kawa się zaparzy.
Przelewam do filiżanki i słodzę cukrem trzcinowym.
Kawy przelanej do filiżanki nie należy miesza.
Zamawiając kawę w kawiarni należy podać jaka ilość cukru ma być dodana. Słodzona jest ona w trakcie przygotowania.
Pije się ją bardzo powoli delektując się każdym łykiem.
Jest ona serwowana wraz ze szklaną wody i regionalnym kruchym ciasteczkiem.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/sposob-parzenia-kawy-po-grecku