ßßß
Kawa po grecku z baklavąGrecy kawę pija kilka razy dziennie. Jest ona traktowana również jako deser do posiłku. Tak bardzo się do niej przyzwyczaiłam, że postanowiłam przywieźć paczkę kawy do domu. I tu pojawił się problem – jak zaparzyć kawę po grecku w domowych warunkach. Po dłuższej analizie tematu uznałam, że prawdziwa grecka kawa będzie wspomnieniem cudownych wakacji.
Greckie śniadanie z kawą i jogurtemJak zaparzyć kawę po grecku?Sposób #1
Ten sposób można wykorzystać wyłącznie jeżeli posiada się odpowiedni tygielek zwany briki . W niemalże każdej greckiej kawiarni kawa parzona jest z wykorzystaniem gorącego piasku. Dzięki temu podgrzewana jest ona nie tylko od dołu, ale na całej objętości tygielka. Niestety w warunkach domowych można po prostu umieścić briki na palniku.Do tygielka należy wsypać kawę (koniecznie drobno mieloną) i cukier, a następnie zalać wodą.Briki umieszcza się na palniku na niewielkim ogniu i zaczyna podgrzewać.Należy mieszać zawartość do czasu rozpuszczenia cukru.Gdy pojawi się kawowa pianka i zacznie „wychodzić” na zewnątrz należy zdjąć tygielek z ognia.Całą zawartość przelewa się do filiżanki. Kawa gotowa jest do spożycia gdy tylko fusy opadną na dno.Sposób #2
Niestety Grecy uznaliby moją metodę za swego rodzaju profanacją. Niemniej dostosowałam ją do warunków jakie posiadam. Do zaparzenia kawy wykorzystuję kawiarkę zakupioną w sklepie znanego szwedzkiego producenta mebli.Odmierzam 1 filiżankę wody i przelewam ją do dolnej części.Do sitka wsypują 3 łyżeczki kawy – bardzo ważne jest, aby była drobno zmielona.Zakręcam szczelnie kawiarkę i wstawiam ją na najmniejszy palnik.Gotuję powoli do czasu aż kawa się zaparzy.Przelewam do filiżanki i słodzę cukrem trzcinowym.Kawy przelanej do filiżanki nie należy miesza.Zamawiając kawę w kawiarni należy podać jaka ilość cukru ma być dodana. Słodzona jest ona w trakcie przygotowania.Pije się ją bardzo powoli delektując się każdym łykiem.Jest ona serwowana wraz ze szklaną wody i regionalnym kruchym ciasteczkiem.