Wykonanie
Kiedy nadszedł czas rozszerzenia diety u mojej córki przewertowałam tony gazet, książek i stron internetowych w poszukiwaniu deserków dla małych dzieci, które można niewielkim nakładem pracy i kosztów rzecz jasna zrobić samemu. Zależało mi przede wszystkim, aby był to deser bez dodatku
cukru i aby można go zrobić w zapasie i zapakować do słoiczków, takich po musztardzie czy
koncentracie pomidorowym, które pieczołowicie zbierałam od jakiegoś czasu.I znalazłam. Na stronie dzieciowo.pl. Kiedy go zrobiłam po raz pierwszy od razu z mężem zjedliśmy po słoiczku pod pretekstem sprawdzenia czy dziecku nie zaszkodzi. Zjedlibyśmy i więcej, ale mieliśmy wyrzuty sumienia. Jedno jest pewne, skończyłam z robieniem
dżemów z
jabłek i zamieniłam to na
jabłka z
bananem! To
absolutny hit!!Jedynymi składnikami jest
jabłko i
banan w proporcjach dowolnych, pamiętając o zasadzie, że im więcej dodamy
banana tym deserek będzie słodszy.Ja na 2,5 kg
jabłek dodałam 0,5 kg
bananów.
Jabłka należy pokroić w kostkę, zalać troszkę
wodą i gotować na małym ogniu, aż
jabłka puszczą sok i rozmiękną. Dodać
banany rozgniecione widelcem i gotować na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli ktoś lubi można dodać łyżeczkę
cynamonu. Gotowy
dżem włożyć do gorących słoików, zakręcić i ułożyć je dnem do góry. Następnego dnia radzę zapasteryzować jeszcze słoiczki, aby
mieć pewność że nic się z nimi nie będzie działo. Słoiczki są przepyszne, zdrowe, bo zawierają tylko
cukry naturalnie występujące w owocach i nieskomplikowane. Dodatkowym atutem jest to, że można je zrobić praktycznie zawsze, bo sezon na
jabłka mamy przez cały rok.A moja córeczka je wprost uwielbia!