Wykonanie

Pączki
faworki – przepis, który lada dzień przyda się do przygotowania smakołyków na Tłusty Czwartek.Rozczyn:2 szklanki
mleka (podgrzewamy lekko tak, aby nie zaparzyć
drożdży);1 kostka
drożdży;½ szklanki
cukru;4 szklanki
mąki.Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto:2
margaryny (
Palma,
Kasia);½ l
śmietanki 18%;7
żółtek;1 szklanka
cukru;1
aromat waniliowy;1,4 kg
mąki;2 szklanki lekko podgrzanego
mleka;szczypta
soli.Do rozczynu dodajemy
żółtka ubite z
cukrem, przesianą
mąkę (1 kg),
śmietankę,
sól i aromat. Ciasto zarabiamy i odstawiamy na ok. 30 min. w ciepłe miejsce.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, a następnie schładzamy. Po tym czasie do ciasta dodajemy schłodzoną
margarynę, ciepłe
mleko i pozostałe 40 dag
mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od rąk.Tak przygotowane ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.Na podsypanej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na od 2 cm grubości, wycinamy prostokąty o wymiarach ok. 2 x 8 cm. W prostokątach wycinamy podłużne otwory, które przeplatamy, aby powstały
faworki.Smażymy w
oleju z obydwu stron na złoty kolor.Ciasto można również wykorzystać do przygotowania pączków, drożdżówek, rogalików, itp.