ßßß Cookit - przepis na Ciasto makowo-budyniowe

Ciasto makowo-budyniowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1opakowanie sucharów bezcukrowych
700 g Nutelli
0,5 l śmietany kremówki 30%
3 opakowania „śmietanfix”
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka stołowa żelatyny
0,5 kg serka „Delfino” o smaku waniliowym
0,5 kg serka homogenizowanego „Maćkowy”
3 galaretki wiśniowe i słoik wiśni bez pestek do dekoracji
Przygotowanie:
Słoik z Nutellą wstawiamy go garnka z gorąca woda i mieszamy, aż będzie rzadka. Suchary mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach, dodajemy płynną Nutellę, miksujemy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wygładzamy i wstawiamy do lodówki, aby ciasto schłodziło się.
Na wierzch ciasta równomiernie rozkładamy wymieszane serki.
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody i chłodzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy „śmietanfixy” i jeszcze przez chwilę ubijamy. Do śmietany dodajemy schłodzoną, lejącą się żelatynę i mieszamy. Gotową masę wykładamy na serki i schładzamy.
Na wierzch ciasta wykładamy wiśnie (mogą być inne owoce sezonowe) i wylewamy półpłynne galaretki wiśniowe.
Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/ciasto-z-nutella