Wykonanie
Składniki:1opakowanie sucharów bezcukrowych700 g Nutelli0,5 l
śmietany kremówki 30%3 opakowania „śmietanfix”4 łyżki
cukru pudru1 łyżka stołowa
żelatyny0,5 kg
serka „Delfino” o smaku
waniliowym0,5 kg
serka homogenizowanego „Maćkowy”3
galaretki wiśniowe i słoik
wiśni bez pestek do dekoracjiPrzygotowanie:Słoik z Nutellą wstawiamy go garnka z gorąca
woda i mieszamy, aż będzie rzadka. Suchary mielimy w maszynce do
mięsa z sitkiem o średnich oczkach, dodajemy płynną Nutellę, miksujemy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wygładzamy i wstawiamy do lodówki, aby ciasto schłodziło się.Na wierzch ciasta równomiernie rozkładamy wymieszane
serki.
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej
wody i chłodzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem, dodajemy „śmietanfixy” i jeszcze przez chwilę ubijamy. Do
śmietany dodajemy schłodzoną, lejącą się
żelatynę i mieszamy. Gotową masę wykładamy na
serki i schładzamy.Na wierzch ciasta wykładamy
wiśnie (mogą być inne
owoce sezonowe) i wylewamy półpłynne
galaretki wiśniowe.Smacznego!