Wykonanie
Cherry soup scroll down for EnglishObiad to czy deser? Przyjemność! Nie potrzeba innej klasyfikacji.
Makaronowe kokardki zanurzone w ciepłej wiśniowej różowości. To taki smak z czasów dzieciństwa, może bardziej mojej siostry, ale ostatnio też i mój. Sam widok poprawia humor, a do tego pachnie latem, prawda? Ale wcale lata nie potrzeba, żeby się cieszyć taką zupą, potrzeba naprawdę niewiele. Polecam bardzo!p.s. Blog Smakocie i Łakołyki ma już cztery miesiące! Fajnie, że jesteście - czytacie, oglądacie, smakujecie :) Dzięki!
Składniki (3-4 porcje w zależności od apetytu):słoik drylowanych
wiśni w słodkiej zalewie - około 1 szklanki soku i 2 szklanki
wiśni (u mnie
wiśnie z Lidla 680 g; można użyć świeżych
owoców, ale należy uzupełnić większą ilością
wody i dłużej gotować)2 szklanki
wody2-2,5 łyżki
cukruszczypta
soli1 łyżka
maki ziemniaczanej3 łyżki zimnej
wody1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 12 lub 18 %
makaron do podaniaPrzygotowanie:
Wiśnie wraz z zalewą i 2 szklanki
wody wlać do garnka, posłodzić, dodać szczyptę
soli i zagotować. W misce wymieszać 3 łyżki
wody z
mąką ziemniaczaną, a następnie dodać
śmietaną i wymieszać. Do tak przygotowanej mieszanki stopniowo dodawać po łyżce gorącej wiśniowej zupy, za każdym razem mieszając i tak aż do momentu, aż śmietanowa mieszanka będzie ciepła. Wlać tę mieszankę do gotującej się zupy, wymieszać, zagotować i wyłączyć palnik. Podawać z
makaronem. Smacznego!
HOMEMADE CHERRY SOUPIngredients (serves 3-4 depending on appetite):1 jar pitted cherries in light
syrup (I used 680 g / 24 oz jar which gave me 1 cup light
syrup and 2 cups cherries)2 cups water2-2 , 5 tablespoons sugarpinch of salt1 tablespoon potato starch3 tablespoons cold water1/2 cup sour cream (12% or 18%)cooked pasta for servingPreparation:Place cherries, light
syrup and 2 cups of water in a medium saucepan or a pot. Add sugar, pinch of salt and bring it to boil. In a bowl mix potato starch with 3 tablespoons of cold water, then add sour cream and mix well. Add one tablespoon of cherry soup to the cream mixture and stir, keep adding soup to the cream, spoon by spoon, until the cream mixture is warm. Then
pour it into the pot, stir, bring the soup to the boil and turn off the heat. The soup is ready!
Serve it hot with pasta.Thanks for stopping by! Please feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)