ßßß
Składniki (3-4 porcje w zależności od apetytu):słoik drylowanych wiśni w słodkiej zalewie - około 1 szklanki soku i 2 szklanki wiśni (u mnie wiśnie z Lidla 680 g; można użyć świeżych owoców, ale należy uzupełnić większą ilością wody i dłużej gotować)2 szklanki wody2-2,5 łyżki cukruszczypta soli1 łyżka maki ziemniaczanej3 łyżki zimnej wody1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %makaron do podaniaPrzygotowanie:Wiśnie wraz z zalewą i 2 szklanki wody wlać do garnka, posłodzić, dodać szczyptę soli i zagotować. W misce wymieszać 3 łyżki wody z mąką ziemniaczaną, a następnie dodać śmietaną i wymieszać. Do tak przygotowanej mieszanki stopniowo dodawać po łyżce gorącej wiśniowej zupy, za każdym razem mieszając i tak aż do momentu, aż śmietanowa mieszanka będzie ciepła. Wlać tę mieszankę do gotującej się zupy, wymieszać, zagotować i wyłączyć palnik. Podawać z makaronem. Smacznego!
HOMEMADE CHERRY SOUPIngredients (serves 3-4 depending on appetite):1 jar pitted cherries in light syrup (I used 680 g / 24 oz jar which gave me 1 cup light syrup and 2 cups cherries)2 cups water2-2 , 5 tablespoons sugarpinch of salt1 tablespoon potato starch3 tablespoons cold water1/2 cup sour cream (12% or 18%)cooked pasta for servingPreparation:Place cherries, light syrup and 2 cups of water in a medium saucepan or a pot. Add sugar, pinch of salt and bring it to boil. In a bowl mix potato starch with 3 tablespoons of cold water, then add sour cream and mix well. Add one tablespoon of cherry soup to the cream mixture and stir, keep adding soup to the cream, spoon by spoon, until the cream mixture is warm. Then pour it into the pot, stir, bring the soup to the boil and turn off the heat. The soup is ready! Serve it hot with pasta.Thanks for stopping by! Please feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)