ßßß
Składniki (1 porcja):szklanka mleka6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych1,5 - 2 łyżeczki cukru (można dosłodzić jak już będzie gotowe)garść rodzynek1/4 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Mleko wlać do małego garnka, dodać resztę składników: płatki owsiane, cukier, rodzynki, cynamon. Całość wymieszać i gotować na niewielkim ogniu pilnując i mieszając dość często, żeby się nie przypaliło. Owsianka będzie gotowa po około 15-20 minutach, gdy płatki owsiane się ugotują a konsystencja będzie dość gęsta i jednolita.Do ugotowania owsianki można użyć też płatków owsianych górskich, ale wymagają one dłuższego gotowania. Można użyć obu typów płatków jednocześnie, wtedy górskie należy wrzucić na początku, a błyskawiczne dopiero po paru minutach.Polecam i życzę smacznego!
