Wykonanie
Niektórych może dziwi zestawienie
sałaty ze
śmietaną i
cukrem, szczególnie, że to propozycja obiadowa. U mnie w domu to jednak od dawna jedna z bardziej popularnych "surówek" czy może powinnam powiedzieć "
sałat doobiednich" ;) Szczególnie polecam do ziemniaczków i kotletów z drobiu,
schabowych lub na przykład
schabu w sosie
cebulowo-
pieczarkowym czy
kurczaka w
majeranku.

Składniki (2 porcje):pół główki
sałaty masłowej (około 12-15 liści)4 łyżki kwaśnej
śmietanyokoło 3 łyżeczki
cukruszczypta
soliPrzygotowanie:Liście
sałaty umyć i odsączyć z nadmiaru
wody, umieścić w misce, posolić szczyptą
soli. W osobnej miseczce wymieszać
śmietanę z
cukrem aż do jego dokładnego rozpuszczenia,
śmietana powinna być wyraźnie słodka w smaku. Wymieszać
sałatę ze
śmietaną. Podawać do obiadu. Smacznego!

