Wykonanie
Jajeczne śniadanie to jeden z moich ulubionych sposobów na rozpoczęcie dnia. Uwielbiam omlet y, jajecznicę czy
jajo na (pół)miękko ! A kiedy dzień musi się zacząć szybko - kiedy ja muszę wybiec z domu w pośpiechu, pakuję
jajo do pudełka. Pastę pakuję! I wcinam, gdy dotrę na miejsce. Takie pierwsze śniadanie na wynos. Poniżej jedna z kombinacji
smakowych i fajne połączenie faktur zarazem.Składniki:6
jajekgarść
sera startego na grubych oczkach1 łyżka
majonezu1 łyżeczka kwaśnej
śmietanygarść
ziaren słonecznikasól,
pieprzPrzygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, przestudź w zimnej wodzie. Na suchej patelni, rozgrzanej na średnim ogniu upraż
ziarna słonecznika - mieszaj je co jakiś czas i pilnuj, żeby się nie spaliły. Powinny się lekko zarumienić. Gdy to nastąpi, przesyp je na talerzyk i zostaw, aby przestygły.
Jajka obierz i pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm. Moje
pasty jajeczne maja różną "gramaturę" w zależności od tego, na co mam akurat ochotę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by
jajko pokroić drobniej lub wręcz rozgnieść je widelcem - to zależy od Ciebie. Do rozdrobnionych
jajek dodaj
starty ser,
słonecznik i przemieszaj. Dodaj też
majonez i
śmietanę, wymieszaj wszystko i na koniec dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Pastę możesz podawać bezpośrednio na
pieczywie lub zapakować do
śniadaniowego pudełka i jeść jak
sałatkę w akompaniamencie smacznej buły!
