ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna z żółtym serem i prażonym słonecznikiem

Pasta jajeczna z żółtym serem i prażonym słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Jajeczne śniadanie to jeden z moich ulubionych sposobów na rozpoczęcie dnia. Uwielbiam omlet y, jajecznicę czy jajo na (pół)miękko ! A kiedy dzień musi się zacząć szybko - kiedy ja muszę wybiec z domu w pośpiechu, pakuję jajo do pudełka. Pastę pakuję! I wcinam, gdy dotrę na miejsce. Takie pierwsze śniadanie na wynos. Poniżej jedna z kombinacji smakowych i fajne połączenie faktur zarazem.
Składniki:
6 jajek
garść sera startego na grubych oczkach
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
garść ziaren słonecznika
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, przestudź w zimnej wodzie. Na suchej patelni, rozgrzanej na średnim ogniu upraż ziarna słonecznika - mieszaj je co jakiś czas i pilnuj, żeby się nie spaliły. Powinny się lekko zarumienić. Gdy to nastąpi, przesyp je na talerzyk i zostaw, aby przestygły. Jajka obierz i pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm. Moje pasty jajeczne maja różną "gramaturę" w zależności od tego, na co mam akurat ochotę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jajko pokroić drobniej lub wręcz rozgnieść je widelcem - to zależy od Ciebie. Do rozdrobnionych jajek dodaj starty ser, słonecznik i przemieszaj. Dodaj też majonez i śmietanę, wymieszaj wszystko i na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Pastę możesz podawać bezpośrednio na pieczywie lub zapakować do śniadaniowego pudełka i jeść jak sałatkę w akompaniamencie smacznej buły!
Źródło:http://www.smakocie.com/2014/01/pasta-jajeczna-z-serem.html