ßßß
Składniki:kilka marchewek (najlepiej z ekologicznych upraw),1 mały burak,świeży rozmaryn,świeża kolendra,1 łyżka oliwy z oliwek,pieprz kolorowy.
Przygotowanie:Pieczona marchew1) Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni w opcji "góra-dół".2) Żaroodporne naczynie smarujemy cienką warstwą oliwy, przy użyciu pędzelka silikonowego.3) Marchew obieramy, myjemy a następnie osuszamy na ręczniku kuchennym. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i na każdą marchew, wspomnianym już pędzlem, nakładamy oliwę. Posypujemy ziołami i pieprzem.4) Wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut.Czipsy z buraka1) Buraka dokładnie obieramy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym.2) Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.3) Przy użyciu obieraczki tworzymy cienkie paski z buraka i układamy je na papierze do pieczenia. Solimy je do smaku.4) Po wyjęciu marchewek z piekarnika ustawiamy opcję 'termoobiegu' i wstawiamy buraki do pieczenia. Pieczemy przez 6-7 minut. Ważne jest, żeby obserwować, czy z naszego buraka nie zrobił się węgiel.5) Dodajemy do marchewek i chrupiemy ze smakiem, zarówno na ciepło jak i na zimno!