ßßß Cookit - przepis na Mango lassi

Mango lassi

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach... Świąteczne szaleństwo wreszcie za nami. Przyznam się, że niezbyt dobrze zniosłam tegoroczne świętowanie, głównie ze względów ogólnego zmęczenia długimi przygotowaniami: przygotowywaniem masy makowej, pieczeniem makowców według przepisu kuchni staropolskiej oraz sernika wg przepisu mojej babci, robieniem sałatek i dekorowaniem świątecznych potraw. MASAKRA.
Za to mikołajowie byli bardzo szczodrzy w tym roku, pomyśleli o"Biorodzinie", przynosząc nowy, piękny fartuch kuchenny, książki o tematyce kulinarnej, wspaniały żeliwny garnek i ceramiczny opiekacz.
Hitem świąt okazał się wegański pasztet z soczewicy z żurawiną, którego niestety nie udało mi się sfotografować, ale może w niedalekiej przyszłości upiekę kolejny i wtedy na blogu z pewnością pojawi się wpis z przepisem :)
Ponieważ zdaję sobie sprawę, że większość wciąż dojada pozostałości z bożonarodzeniowego stołu, których w końcu szkoda wyrzucić, dziś na blogu dodaję przepis na mój ulubiony koktajl - mango lassi. Serwowany jako deser w kuchni azjatyckiej, może stanowić pyszne drugie śniadanie albo podwieczorek w deszczowe dni. Mango lassi można podawać z przyprawami takimi jak kardamon czy szafran. Zazwyczaj staram się przyrządzać ten kremowy koktajl ze świeżego mango, ale zdarzyło mi się również próbować mango z puszki i zdecydowanie polecam to pierwsze.
Składniki:
1 duże, bardzo dojrzałe mango,
1 opakowanie małego, gęstego jogurtu,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
szczypta kardamonu lub nitka szafranu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Mango obieramy ze skórki i wrzucamy do belndera razem z jogurtem i mlekiem oraz cukrem. Blendujemy na gładka masę. Jeśli mango jest niedojrzałe (nie jest miękkie, soczyste, wręcz rozpadające się pod lekkim naciskiem) należy dodać więcej cukru, ten koktajl powinien być słodki.
W przypadku użycia mango z puszki, można zamiast cukru dodać zalewę, w której pływają kawałki mango.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2013/12/mango-lassi.html