Wykonanie
Pomysł na
ciastka gryczane przyszedł do mnie niespodziewanie. Wcale nie planowałam robić
ciastek, zwłaszcza, że ostatnie c
iastka owsiane z
rodzynkami robiłam w listopadzie. Ale długa przerwa w 'ciastkowaniu' nie przeszkodziła mi w stworzeniu przepisu na ciacha, które są delikatne i mięciutkie a do tego mocno
kakaowe.

Przyznam, że największym wyzwaniem było przełożenie dość gęstego ciasta na blachę. W tym celu użyłam rękawa cukierniczego, który zrobiłam z woreczka strunowego. Woreczek napełniłam
ciastem, zamknęłam i ucięłam jeden z dolnych
rogów. Dzięki temu gęste ciasto mogłam z łatwością przełożyć na blachę.

Składniki:250g
mąki gryczanej,75 g
masła,40 g
brązowego cukru,40 g
kakao,2
jajka,1/3 szklanki
mleka,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.

Przygotowanie:1) Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni w opcji "góra-dół".2)
Jaja ucieramy z
cukrem i
masłem.3) W misce mieszamy pozostałe suche składniki, następnie dodajemy utarte
jaja z
cukrem i
masłem. Dodajemy
mleko.4) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do powstania jednolitej, gęstej masy, którą następnie przekładamy do rękawa cukierniczego (np takiego jak opisany we wstępie). Przy jego użyciu nakładamy ciasto na papier do pieczenia rozłożony na blasze.5) Pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut lub do 'suchego patyczka'.

Smacznego!