Wykonanie
Zbliża się Wielkanoc, czas kiedy na świąteczne stoły wjadą pieczenie i potrawki
mięsne, a wszyscy wegetarianie i weganie znów skazani będą na jedzenie "na zimno". Żeby to jedzenie zimnych przekąsek nie ograniczało się jedynie do warzywnych sałatek mam dla Was propozycję, która sprawdzi się zarówno na zimno jak i na ciepło.To jedno z tych dań, które powstało od niechcenia, a okazało się istnym "niebem w gębie". Sama się nie spodziewałam, że będzie mi tak smakowało. Dlatego postanowiłam szybko podzielić się z
Wami przepisem, który z pewnością zachwyci i Was.


Składniki:100 g
kaszy gryczanej,300 g
brukselki,6
suszonych pomidorów w
oleju,2 garści
jarmużu,2 łyżki
syropu klonowego lub karmelowego,1,5 łyżka
oliwy lub
oleju,1/2 łyżeczki
majeranku,1/4 łyżeczki
soli.

Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub jeśli macie
kaszę na wagę - do miękkości.
Pomidory wyciągnąć ze słoika i odsączyć z
oleju. Pokroić w paseczki.
Brukselkę opłukać, osuszyć i przekroić na połówki. Z każdej połówki wykroić białą część z dołu. Przełożyć do miski.W miseczce wymieszać
syrop z
olejem (1 łyżka) i
solą. Dokładnie wymieszać i przelać do miski z
brukselkami. Całość dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie
brukselki pokryły się marynatą. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawić część miejsca na
jarmuż.W rozgrzanym piekarniku (180 stopni, termoobieg) piec
brukselki przez ok 25 minut, lub do momentu, gdy zaczną brązowieć.W garnku zagotować
wodę. Wrzucić
jarmuż i gotować przez 2-3 minuty. Przelać
jarmuż na sitko i wstawić pod bieżącą, zimną
wodę. Odcedzić. Następnie przełożyć do miski, w której uprzednio była
brukselka i dodać 1/2 łyżki
oleju. Całość wymieszać.Na 10 minut przed czasem pieczenia
brukselek na blachę wyłożyć
jarmuż i piec razem z
brukselkami.Gdy warzywa się upieką połączyć wszystkie składniki w misce dodając
majeranek.Smacznego!