ßßß Cookit - przepis na Poczuj niesamowity aromat - grillowane napoje

Poczuj niesamowity aromat - grillowane napoje

nazwa

Wykonanie

Proste pomysły czasami smakują najlepiej. Grillowane cytrusy mogą być doskonałym składnikiem wielu wspaniałych i orzeźwiających napojów na upalne lato. Do tworzenia wspaniałych i orzeźwiających letnich napojów wykorzystujcie również inne owoce z grilla
Jeśli chodzi o cytryny doskonale wiemy, że poprzez ich podgrzanie stają się one miękkie a ich sok jest łatwy do wyciśnięcia.
Prosty przepis na lemoniadę z grilla
Składniki:
5 dużych cytryn
¾ – 1 szklanka cukru
3 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie umyć i przekroić na pół. Umieścić je w niereaktywnym naczyniu ponieważ kwasowość cytryny może z nim reagować i powodować jego odbarwianie. Grilla rozgrzać do około 180 stopni. Należy się upewnić że ruszt grilla jest bardzo czysty, pozbawiony resztek po poprzednim grillowaniu i tłuszczy. Cytryny umieszczamy stroną ciętą na ruszcie grilla i chwilę grillujemy. Nie możemy pozwolić się jej zaczernić. Tak przygotowaną cytrynę usuwamy z grilla i odstawiamy na bok. Do dzbanka wyciskamy sok z grillowanych cytryn (powinniśmy otrzymać około ¼ szklanki soku), dodajemy ciepłą wodę (pomaga ona rozpuścić cukier) dodajemy do całości cukier i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać większy smak słodyczy możemy dodać więcej cukru. Tak przygotowany napój przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem. Gdy wszystko jest gotowe i schłodzone podawać wymieszaną lemoniadę z kostkami lodu.
Lemoniada z grilla z Burbonem
Składniki:
około 16 cytryn
½ szklanki wody
½ szklanki cukru
½ szklanki miodu
2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie)
1 szklanka Burbonu
Przygotowanie:
Cyt r yny przeciąć na połowy, stroną cięcia maczać w cukrze. Odstawić na bok. Wodę, cukier i miód połączyć w garnku. Opcjonalnie można dodać kilka gałązek rozmarynu. Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Dla uzyskania dodatkowego smaku można np. garść gałązek rozmarynu wyłożyć na rozżarzonym węglu. Cytryny grillować stroną cięcia do czasu gdy uzyskamy ładny przypieczony wzór (około 5 minut). Następnie cytryny należy usunąć z grilla i odstawić do ostygnięcia. W czasie grillowania cytryn umieścić garnek z syropem miodowym na grillu. Ogrzewać go aż cukier miód ładnie się rozpuści. Gdy cytryny się wystudzą wycisnąć z nich sok do dzbanka (powinien on mieć dość ciemną barwę bo został poddany dymieniu) dodać syrop miodowy, wodę burbona i kostki lodu. Przed podaniem dobrze wymieszać.
Źródło:http://naruszcie.pl/3274/poczuj-niesamowity-aromat-grilla-grillowane-napoje