Wykonanie
Proste pomysły czasami smakują najlepiej. Grillowane
cytrusy mogą być doskonałym składnikiem wielu wspaniałych i orzeźwiających
napojów na upalne lato. Do tworzenia wspaniałych i orzeźwiających letnich
napojów wykorzystujcie również inne
owoce z grillaJeśli chodzi o
cytryny doskonale wiemy, że poprzez ich podgrzanie stają się one miękkie a ich sok jest łatwy do wyciśnięcia.Prosty przepis na lemoniadę z grilla
Składniki:5 dużych
cytryn¾ – 1 szklanka
cukru3 szklanki ciepłej
wodyPrzygotowanie:
Cytryny dokładnie umyć i przekroić na pół. Umieścić je w niereaktywnym naczyniu ponieważ kwasowość
cytryny może z nim reagować i powodować jego odbarwianie. Grilla rozgrzać do około 180 stopni. Należy się upewnić że ruszt grilla jest bardzo czysty, pozbawiony resztek po poprzednim grillowaniu i tłuszczy.
Cytryny umieszczamy stroną ciętą na ruszcie grilla i chwilę grillujemy. Nie możemy pozwolić się jej zaczernić. Tak przygotowaną
cytrynę usuwamy z grilla i odstawiamy na bok. Do dzbanka wyciskamy sok z grillowanych
cytryn (powinniśmy otrzymać około ¼ szklanki soku), dodajemy ciepłą
wodę (pomaga ona rozpuścić
cukier) dodajemy do całości
cukier i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać większy smak
słodyczy możemy dodać więcej
cukru. Tak przygotowany
napój przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem. Gdy wszystko jest gotowe i schłodzone podawać wymieszaną lemoniadę z kostkami
lodu.Lemoniada z grilla z Burbonem
Składniki:około 16
cytryn½ szklanki
wody½ szklanki
cukru½ szklanki
miodu2 gałązki
rozmarynu (opcjonalnie)1 szklanka BurbonuPrzygotowanie:Cyt r yny przeciąć na połowy, stroną cięcia maczać w cukrze. Odstawić na bok.
Wodę,
cukier i
miód połączyć w garnku. Opcjonalnie można dodać kilka gałązek
rozmarynu. Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Dla uzyskania dodatkowego smaku można np. garść gałązek
rozmarynu wyłożyć na rozżarzonym węglu.
Cytryny grillować stroną cięcia do czasu gdy uzyskamy ładny przypieczony wzór (około 5 minut). Następnie
cytryny należy usunąć z grilla i odstawić do ostygnięcia. W czasie grillowania
cytryn umieścić garnek z
syropem miodowym na grillu. Ogrzewać go aż
cukier miód ładnie się rozpuści. Gdy
cytryny się wystudzą wycisnąć z nich sok do dzbanka (powinien on
mieć dość ciemną barwę bo został poddany dymieniu) dodać
syrop miodowy,
wodę burbona i kostki
lodu. Przed podaniem dobrze wymieszać.