ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny Chateaubriand

Tradycyjny Chateaubriand

nazwa

Wykonanie

Chateaubriand nie jest porcją wołowiny a przepisem na potrawę z grillowaną polędwicą wołową, która jest podawana ze specjalnie uformowanymi ziemniakami i sosem bearneńskim.
Czas przygotowania: 15 minut; Czas grillowania: 15 minut
Składniki:
polędwica wołowa około 2 kg
½ szklanki masła + 2 łyżki masła
½ szklanki rzeżuchy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę wołową przyciąć z nadmiaru tłuszczu. Polędwiczka powinna mieć grubość około 2,5-3 cm jeśli jest gruba to można ją spłaszczyć. Stopić 2 łyżki masła i natrzeć nimi powierzchnię mięsa. Doprawić pieprzem. Rozgrzać grilla. W międzyczasie na patelni stopić pozostałe pół szklanki masła dodać natkę z pietruszki sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać do małego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Polędwicę umieścić na rozgrzanym grillu i grillować w dużej temperaturze przez około 4 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Mięso usunąć z grilla i pociąć na około 1,5-2 cm plastry. Podawać z rzeżuchą i wcześniej przygotowaną mieszanką masła.
Chateaubriand jest tradycyjnie podawany z sosem bearneńskim i ziemniakami Chateau (małe ziemniaki o owalnych kształtach podawane na ciepło z wymieszanym masłem z natką pietruszki, doprawione solą i pieprzem.)
Źródło:http://naruszcie.pl/2601/tradycyjny-chateaubriand