ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z szynką i melonem

Tartaletki z szynką i melonem

nazwa

Wykonanie

Melon , szynka ...........i kruche, wytrawne ciasto .
Pyszna letnia przekąska , którą możemy przygotować dla naszych przyjaciół
lub na kolację we dwoje.
Nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy. Jedynie przygotowanie kruchych babeczek pochłonie nieco czasu. Babeczki można jednak upiec wcześniej i przechować je w zamkniętym pojemniku.
Taki mały zapas warto mieć pod ręką. Niezwykle proste, kruche c iasto przygotowałam w mikserze, choć można je całkiem śmiało zagnieść w misce lub na blacie. Pozostałe czynności to już tylko przyjemność.....
Składniki: /8 szt/
ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
ok.50 g białego wytrawnego wina
ok.1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
melon
8 plasterków surowej szynki /parmeńska/
8 liści zielonej sałatki lub dowolny mix drobnej sałatki
8 łyżek ulubionego majonezu
Wykonanie: ciasto:
-Mąkę , sól i masło umieścić w misie blendera i mieszając stopniowo połączyć składniki.
-Dodać żółtko i dolewając partiami wino /ilość należy odpowiednio regulować/ ponownie zmiksować do powstania zwartej masy.
-Ciasto przełożyć na blat, uformować gładką kulę,owinąć w folie spożywcza i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Schłodzone ciasto rozwałkować i nałożyć do lekko natłuszczonych foremek.
-Nakryć krążkiem papieru do pieczenia, pokryć np.fasolką i piec ok.10 minut w temp. 180 st.C.
-Zdjąć papier z fasolka i dopiec ciasto jeszcze 2-3 minuty.
Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do przestudzenia.
wykończenie:
-Melon podzielić na pół, usunać pestki i wydrążyć kulki.
-Schłodzone babeczki wypełnić listkami sałatki, nałożyć po łyżce majonezu.
-Szynkę zwinąć ozdobnie w różyczkę i nałożyć na majonez.
-Na wierzchu ułożyć kuleczki melona.
-Przed podaniem można skropić oliwą z oliwek.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/09/tartaletki-z-szynka-i-melonem.html