Wykonanie
Melon ,
szynka ...........i kruche, wytrawne ciasto .Pyszna letnia przekąska , którą możemy przygotować dla naszych przyjaciółlub na kolację we dwoje.Nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy. Jedynie przygotowanie kruchych babeczek pochłonie nieco czasu. Babeczki można jednak upiec wcześniej i przechować je w zamkniętym pojemniku.Taki mały zapas warto
mieć pod ręką. Niezwykle proste, kruche c iasto przygotowałam w mikserze, choć można je całkiem śmiało zagnieść w misce lub na blacie. Pozostałe czynności to już tylko przyjemność.....

Składniki: /8 szt/ciasto:250 g
mąki pszennej125 g
masła1
żółtkook.50 g białego
wytrawnego winaok.1/2 łyżeczki
solinadzienie:
melon8 plasterków
surowej szynki /parmeńska/8 liści zielonej sałatki lub dowolny mix drobnej sałatki8 łyżek ulubionego
majonezuWykonanie: ciasto:-
Mąkę ,
sól i
masło umieścić w misie blendera i mieszając stopniowo połączyć składniki.-Dodać
żółtko i dolewając partiami
wino /ilość należy odpowiednio regulować/ ponownie zmiksować do powstania zwartej masy.-Ciasto przełożyć na blat, uformować gładką kulę,owinąć w folie spożywcza i wstawić do lodówki na ok.30 minut.-Schłodzone ciasto rozwałkować i nałożyć do lekko natłuszczonych foremek.-Nakryć krążkiem papieru do pieczenia, pokryć np.
fasolką i piec ok.10 minut w temp. 180 st.C.-Zdjąć papier z
fasolka i dopiec ciasto jeszcze 2-3 minuty.Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do przestudzenia.wykończenie:-
Melon podzielić na pół, usunać pestki i wydrążyć kulki.-Schłodzone babeczki wypełnić listkami sałatki, nałożyć po łyżce
majonezu.-
Szynkę zwinąć ozdobnie w różyczkę i nałożyć na
majonez.-Na wierzchu ułożyć kuleczki
melona.-Przed podaniem można skropić
oliwą z oliwek.


