Wykonanie
Melon z
szynką parmeńską to bardzo popularna we Włoszech przekąska/antipasto czyli starter/. Ale dla mnie jest to doskonała propozycja na lekką ,błyskawiczną letnią kolację /u mnie lato w pełni/.
Cienkie plastry surowej ,słonej, choć delikatnej w smaku szynki/prosciutto crudo/w duecie z mocno schłodzonym soczystym i słodkim
melonem dają niepowtarzalny smak, od którego można się uzależnić /w moim przypadku/.
Melon powinien być dojrzały /koniecznie sezonowy/i bardzo zimny.
Szynka najlepsza jest parmeńska, cieniutko pokrojona i mocno schłodzona. Dodatkiem do
szynki i
melona jest świeże,
białe pieczywo, choć można je doskonale zastąpić grubymi paluchami grissini.Składniki: /ilości dowolne/
melonszynka parmeńskapaluszki GrissiniPrzygotowanie:Dobrze schłodzony
melon umyć pod bieżącą
wodą, wysuszyć i obrać. Najlepiej odciąć górną i dolną część
owocu i „na stojąco” przy pomocy
ostrego noża odkroić skórę.
Melon przekroić na połowę, wybrać łyżką nasiona i pokroić w go grube plastry.Każdy plaster
melona można owinąć
szynką i ułożyć na półmisku dodatkiem paluszków. Można również paluszki owinąć plastrami
szynki i podawać na tacy lub półmisku z dodatkiem
melona.
Oczywiście przystawka ta najlepiej smakuje mocno schłodzona.