Wykonanie
Bajaderka...to ciasto z nieudanego ciasta lub pozostałego ciasta po świętach..Na blogu są już przepisy na takie ciasto ale inne[ tutaj,tutaj, tutaj i tutaj ]. Kiedyś piekłam dwa kruche placki, jeden kruszyłam , dodawałam dodatki i wykładałam na kruchy placek posmarowany
dżemem...a teraz miałam trochę niezjedzonego ciasta po świętach , więc tylko dodałam
bakalie itd..pomysł z dodatkiem
kaszy manny podpatrzyłam tutaj.

6 łyżek
kaszy manny1 szkl.
mleka4 łyzki
kakaokieliszek
alkoholuaromat rumowybakalie, orzeszki,
rodzynki itp
dżem porzeczkowyMleko zagotować z
kaszą manną i dodawać
kakao stale mieszając.Ciasto pokruszyć wraz z
bakaliami,
orzechami,
rodzynkami .Połączyć dokładnie z masą z
kaszy, dodać aromat i odrobinę
alkoholu. Masę wyłożyć na blachę. Wyrównać i polać polewą, dowolnie udekorować.




