ßßß Cookit - przepis na Chleb sitkowy

Chleb sitkowy

nazwa

Wykonanie

Kolejny pyszny chlebek z gotowej mieszanki, którą można kupić u p.Adama, który prowadzi dwa sklepy Chleb na zdrowie i Wypiekacz ..Takie mieszanki to super sprawa...polecam..
mieszanka do wypieku chleba sitkowego
woda
Sposób przygotowania w piekarniku:
Wlać wodę[400g/30 o C]
Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ]
Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[ leżakowanie ]
Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [50-90 minut] -[ garowanie ]
Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą wodą przez 5 sekund -[ parowanie ]
Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 mniuty]- wypiek
Sposób przygotowania w wypiekaczu:
Wlać wodę do wypiekacza [370 /30 o C]
Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy.
Ważne: w trakcie mieszania pomagać drewnianą łopatką tak aby ciasto było jednolicie wymieszane.
Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka mąki [mąka żytnia sitkowa t 1400, mąka pszenna t 750, naturalny kwas żytni, sól].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/08/1426-chleb-sitkowy.html