Wykonanie
Jakiś czas temu dzięki uprzejmości pani Natalii [dziękuję bardzo] dostałam
wino musujące Burnarj .,Firma ta powstała niedawno i produkuje trzy rodzaje win Brut Nature (
wytrawne wino musujące z
pomarańczy bez dodatku
cukru), Brut (
wytrawne wino musujące z
pomarańczy) i Semiseco, -
półwytrawne wino musujące z
pomarańczy. Niedługo powinno pojawić się w sklepach..Ja miałam przyjemność wypróbować
wina półwytrawnego..
Wino jest "zapakowane" w piękną butelkę, a szyjka tej butelki jest przepasana wstążeczką, każdy rodzaj
wina ma inny kolor wstążeczki z napisem Burnarj..
Wino przed otwarciem należy schłodzić [ poniżej kilka informacji na ten temat ze strony firmy]., a jak mamy już
wino schłodzone zabieramy się do otwierania...a po otwarciu butelki ...wyłania się przepiękny
pomarańczowy zapach.....drobniutkie bąbelki ..kolor tego pachnacego świeżą
pomarańczą jest złoto-żółty..z czystym sumieniem polecam takie
winko..i nie tylko kobietkom.

Niełatwo znaleźć na rynku
wino, które zaspokoi gusta wszystkich. Tym bardziej, jeśli mówimy o guście kobiecym. Guście, często bardzo wysublimowanym, wyostrzonym i znacznie innym niż w przypadku mężczyzn. Ci drudzy zwykli uznawać, że kobiety lubią przede wszystkim
słodkie wino i
likiery, ale przecież nie jest to żadną regułą, a i wśród wymienionych produktów istnieje tak wiele rodzajów, że trudno stwierdzić, który kobiecie się spodoba, a który najzwyczajniej w świecie okaże się
absolutną klapą. Na szczęście na rynku pojawił się pewniak. Trunek, którego smak i aromat, potrafi zachęcić nawet najbardziej wymagające kobiety. To Burnarj,
wino musujące ze 100% naturalnych andaluzyjskich
pomarańczy najwyższej jakości i z radością możemy stwierdzić, że jedyne na świecie w swoim rodzaju.Dodatkowym i to bardzo dużym plusem Burnarj-a jest tzw. tradycyjna metoda wytwarzania (jak
szampany), bez dodatku
wody, bez chemii i sztucznego nasycania dwutlenkiem węgla, z wtórną fermentacją w butelce w której
wino będzie sprzedawane i w której w naturalny sposób tworzą się eleganckie i naturalne bąbelki tak przez nas kobiety kochane. Na każdą butelkę Burnarj-a zużywa się 5 kg
pomarańczy co sprawia że nawet te nieliczne kalorie nie są puste.Burnarj jest
winem zupełnie wyjątkowym, począwszy od faktu iż produkowany jest metodą tradycyjną przy której nie ma
mowy o sztucznym nasycaniu dwutlenkiem węgla. Pęcherzyki tego gazu w Burnarj pochodzą z wtórnej fermentacji podczas której w naturalny sposób tworzą się bąbelki, następuje ona w butelce, w przeciwieństwie do win produkowanych np. metodą Charmat, którą przeprowadza się w wielkich cynkowych kadziach.Burnarj i inne
wina musujące nie lubią leżeć… powinno się je przechowywać w chłodnych, nienasłonecznionych miejscach w pozycji pionowej, w odróżnieniu od win tradycyjnych, które przechowujemy w pozycji poziomej.Podawane
wino musujące powinno
mieć temperaturę 4-6°. Biorąc pod uwagę fakt, że butelki win musujących są wykonane z grubego szkła które jest w stanie wytrzymać ciśnienie fermentującego
wina aby uniknąć ich wybuchania, takie
wino by uzyskało odpowiednią temperaturę powinno spędzić na górnej półce lodówki 1 lub 2 dni, jednak przechowywanie
wina musującego w lodowce dłużej niż kilka dni może sprawić że
wino straci smak.Aby uzyskać pożądaną temperaturę Burnarj można również skorzystać z klasycznego sposobu, polegającego na włożeniu
wina do metalowego kubełka wypełnionego
wodą i kostkami
lodu na ok 20 – 30 minut przed podaniem. Dzięki temu uzyska się odpowiednia temperaturę podawanego
wina, w której
wino powinno rozwinąć pełnię swego aromatu i smaku.W wyższej temperaturze gaz ulatnia się szybciej, a
wino w kieliszku ulega szybkiemu ogrzaniu.Ważnym elementem delektowania się
winem musującym jest sposób jego otwierania i podania. Butelka Burnarj zatkana jest korkiem produkowanym z dębu korkowego, co pozwala
winu zachować świeżość.Otwieranie Burnarj zaczynamy od odwinięcia sreberka z korka i rozkręcenia metalowego koszyczka. Lewą ręką mocno przytrzymujemy korek a prawą trzymamy butelkę nachyloną pod kątem 45º i delikatnie nią obracamy w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. W ten sposób po kilku obrotach wykręcimy korek z butelki. Korek po wyjęciu z butelki przypomina kształtem grzybek. Akcji otwierania Burnarj powinno towarzyszyć ciche syknięcie, ale
wino nie rozleje się. W ten sposób Burnarj zostanie otwarty po cichu, korek zostanie nam w dłoni, a
wino w butelce.Korki win musujących powinny strzelać tylko przy celebracjach i uroczystych okazjach wtedy ten charakterystyczny dźwięk wystrzału dodaje splendoru uroczystości. We wszystkich innych przypadkach, staraj się kciukiem blokować korek, aby zapobiec jego niepożądanemu wystrzeleniu. Następnie
wino musujące powinno być powoli rozlane do wysokich, smukłych kieliszków, w których najlepiej prezentować się będą wypływające ku górze bąbelki.Żeby zapobiec utracie cennych bąbelków i zachować wszystkie wartości smakowe zaleca się nalewać Burnarj cienkim strumieniem powoli I delikatnie po ściance przechylonego kieliszka, pomału podnosząc kieliszek do góry, win tego typu nie nalewa się do stojących kieliszków.
