ßßß Cookit - przepis na Spritz Hugo

Spritz Hugo

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym Wam zaproponować spritz Hugo.
Spritz Hugo jest idealny zwłaszcza latem - kiedy panują upały i trzeba często gasić jako ś pragnienie.
Wspaniałe orzeźwienie na upalne dni.
Różni się od koktajlu Hugo, jest nieco jaśniejszy, ale nie znaczy, że mniej smaczny.
Pochodzi z Południowego Tyrolu, szybko rozpowszechniony w Triveneto, Austrii i Niemczech.
Do spritza Hugo potrzebujemy prosecco, syropu z czarnego bzu, wodę gazowaną oraz liście mięty.
Hugo po raz pierwszy został zrobiony przez barmana Roland Gruber w 2005 roku miał on być alternatywą dla spritz Aperol.
Początkowo używano do niego syropu z melisy lekarskiej, który bardzo ciężko zdobyć w praktyce.
Syrop ten został szybko zastąpiony syropem z czarnego bzu, bardziej przystępny w sklepach.
Zapraszam ;-)
Składniki na jedną porcję:
plaster jabłka
200 ml wina Prosecco
25 ml syropu z czarnego bzu
75 ml wody gazowanej
kilka liści mięty
4 kostki lodu
Przygotowanie:
Plaster jabłka nabijamy na drewniany patyczek.
Do dużej szklanki wlewany wino Prosecco, wrzucamy kostki lodu, dolewamy syrop i wodę gazowaną. Wrzucamy liści mięty, mieszamy i gotowe;-)
Podajemy natychmiast!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/06/spritz-hugo.html