Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować spritz Hugo.Spritz Hugo jest idealny zwłaszcza latem - kiedy panują upały i trzeba często gasić jako ś pragnienie.Wspaniałe orzeźwienie na upalne dni.Różni się od koktajlu Hugo, jest nieco jaśniejszy, ale nie znaczy, że mniej smaczny.Pochodzi z Południowego Tyrolu, szybko rozpowszechniony w Triveneto, Austrii i Niemczech.Do spritza Hugo potrzebujemy prosecco,
syropu z czarnego bzu,
wodę gazowaną oraz liście
mięty.Hugo po raz pierwszy został zrobiony przez barmana Roland Gruber w 2005 roku miał on być alternatywą dla spritz Aperol.Początkowo używano do niego
syropu z
melisy lekarskiej, który bardzo ciężko zdobyć w praktyce.
Syrop ten został szybko zastąpiony
syropem z czarnego bzu, bardziej przystępny w sklepach.Zapraszam ;-)

Składniki na jedną porcję:plaster
jabłka200 ml
wina Prosecco25 ml
syropu z czarnego bzu75 ml
wody gazowanejkilka liści
mięty4 kostki
loduPrzygotowanie:Plaster
jabłka nabijamy na drewniany patyczek.Do dużej szklanki wlewany
wino Prosecco, wrzucamy kostki
lodu, dolewamy
syrop i
wodę gazowaną. Wrzucamy liści
mięty, mieszamy i gotowe;-)Podajemy natychmiast!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)