ßßß Cookit - przepis na Pieczona polędwica

Pieczona polędwica

nazwa

Wykonanie

Mięsko najpierw zamarynowane..a potem pieczone..pycha..mięsko piekłam w papierze Saga ..mięsko pieczone w papierze jest mięciutkie, soczyste..pycha..na zdjęciu jeszcze ciepłe..[z zimnego chyba już nie zdążyłabym zrobić zdjęcia].
50 dkg schabu, polędwicy lub karkówki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
vegeta
majeranek
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Czosnek przecisnąć przez praskę,dodać przyprawy i oliwę.Wymieszać wszystko razem, natrzeć mięso i zawinąć w papier Saga i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.Następnie mięso wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej.Podsmażyć na gorącej patelni z każdej strony i piec we wcześniej nagrzanym do 160ºС piekarniku przez 30 minut lub do momentu, gdy temperatura wewnątrz porcji mięsa osiągnie 78ºС. Pod koniec pieczenia można mięso rozwinąć z papieru[ ja tak zrobiłam].Ostudzić .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/11/1035-pieczona-poledwica.html