ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka smażona w papierze

Pierś kurczaka smażona w papierze

nazwa

Wykonanie

Wszyscy..no może prawie wszyscy eksperymentują z papirusem..a ja..do tej pory nie przybrałam się...Parę dni temu dostałam papier Saga i to właśnie w nim przyrządziłam pierś z kurczaka...wystarczy arkusz papieru/pergaminu ..oliwa..przyprawy według własnego gustu..no i pierś z kurczaka.. Podpatrzyłam taki domowy sposób na papirus u Tomka ..Zdjęcie robione w pośpiechu..a pierś wyszła pyszna, mięciutka..aromatyczna.. Papier Saga spisał się rewelacyjnie..
papier Saga
pierś z kurczaka
przyprawy według własnych upodobań
oliwa
Kawałek pergaminu złożyć na pół .Posmarować oliwą i posypać przyprawami. Ułożyć pierś z kurczaka i złożyć 'papirus'. Smażyć na suchej rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony.
Papier do gotowania Saga
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane opakowanie, umożliwia wyciąganie pojedynczych arkuszy papieru jedną ręką. Ze względu na niewielkie rozmiary opakowania, może być ono przechowywane zarówno w pozycji poziomej jak i pionowej. Produkt ten dedykowany jest przede wszystkim do restauracji, firm cateringowych, kuchni instytucjonalnych oraz pozostałych punktów gastronomicznych!
Papier do gotowania SAGA nie przepuszcza tłuszczu ani wody, jest obustronnie silikonowany (posiada warstwę nieprzywierającą) i z powodzeniem może być używany do gotowania w wodzie lub na parze. Może być on stosowany na wszystkich etapach przygotowywania żywności, począwszy od zamrażania, a skończywszy na podgrzewaniu w kuchence mikrofalowej. Wyśmienicie sprawdza się w pieczeniu i zapiekaniu w piekarniku.
Złożony arkusz papieru do gotowania SAGA jest bardzo pomocny podczas podgrzewania posiłków w kontakt grillu. Z SAGĄ dania zachowują charakterystyczne paski, są idealnie wypieczone, a papier zabezpiecza grill przed bezpośrednim kontaktem z żywnością, jej wyciekami oraz przypaleniami - nigdy więcej przyklejonych pozostałości!
Arkusz o rozmiarze GN½ (33 x 27 cm) idealnie nadaje się do podgrzewania w kontakt grillu, przygotowania potraw na zimno (np. do przekładania warstw, porcjowania ), podgrzewania gotowych posiłków oraz nowatorskiego przygotowywania i gotowania potraw. Arkusze GN ½ dopasowane są do rozmiarów blach, form do pieczenia oraz podajników GN najczęściej używanych w gastronomii. Przy pomocy papieru SAGA, który stanowi barierę dla tłuszczu i białka, można oddzielić żywność wrażliwą na działanie tłuszczu w efekcie tego, wystawione w formie bufetu dania na dłużej zachowa swój świeży wygląd.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/10/972-piers-kurczaka-smazona-w-papierze.html