ßßß Cookit - przepis na Pieczony filet z kurczaka na kanapki

Pieczony filet z kurczaka na kanapki

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego już czasu sama robię wędlinę na kanapki, nie kupuje jej w sklepach. Tak się przyzwyczaiłam do domowych wyrobów, że inne mi po prostu nie smakują. Dzisiaj zrobiłam pieczony w rękawie filet z kurczaka z aromatycznymi przyprawami. Wyszedł pyszny w smaku.
Taka wędlina na kanapki długo utrzymuje świeżość i zdecydowanie lepiej jeść taką niż sklepową, która jest pełna dziwnych dodatków.
Zapraszam :-)
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżeczki marynaty staropolskiej Skworcu
- 2 łyżeczki przyprawy węgierskiej Skworcu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
Filet kroimy na dwie części, w miseczce mieszamy oliwę, przyprawy i wodę i nacieramy taką mieszanką mięso, chowamy do miski z zamknięciem i umieszczamy w lodówce na 18 godzin, najlepiej zrobić to wieczorem a po przyjściu z pracy upiec. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra dół przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie blaszkę z mięsem wyciągamy i przecinamy rękaw, zostawiamy na 2 godziny, aby mięso wystygło i odpoczęło. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/02/pieczony-filet-z-kurczaka-na-kanapki.html