Wykonanie
Paluszki ..idealne do pochrupania np.podczas meczu...Według oryginału trzeba było uformować wałeczki i pokroić na paluszki i każdy posmarować
białkiem..a ja ostatnio zrobiłam się leniwa i poszłam na łatwiznę - rozwałkowałam ciasto , posmarowałam
białkiem i pocięłam je radełkiem..
50 dkg
mąki20 dkg
margaryny1
jajko1
białko1/2 szkl.
śmietanyszczypta
soliMąkę przesiać , posiekać ze schłodzoną
margaryną, dodać
jajko, szczyptę
soli i
śmietanę.Szybko zagnieść ciasto i odłożyć na pół godziny do lodówki, następnie wyjąć ,uformować cienkie wałeczki i pokroić na 10cm paluszki i każdy posmarować
białkiem [ja rozwałkowałam ciasto , posmarowałam
białkiem i pocięłam je radełkiem] .Paluszki ułożyć na wysmarowanej blaszce .Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni i piec 10 -15 minut.