ßßß
Sałatka inaczej :)Tak przygotowane roladki można podawać jako przystawkę, ale sprawdzą się także w roli dekoracji półmiska z wędlinami/warzywami/serami lub sałatki.Składniki:Długi ogórek wraz ze skórkąWędlinaSałata rukola/roszponkaMarynowana lub świeża paprykaMajonez lub twarożek ziołowywykałaczkiWykonanie:Ogórka pociąć wzdłuż na bardzo cienkie plasterki-wstążki. (Ja robię to używając tarki do mizerii.)Na końcu każdej ogórkowej „wstążki” położyć 1/3 łyżeczki majonezu (lub twarożku) oraz „bukiecik” z sałaty, wędliny i paseczka papryki. Zwinąć całość w roladkę i spiąć wykałaczką.Uwaga:)Tak przygotowane roladki nie mogą długo czekać na podanie, ponieważ po 2-3 godzinach więdną.Ogórkowymi wstążkami można także owinąć kulki sera koziego lub mozarella.Smacznego:)