ßßß Cookit - przepis na Smażony łosoś i sałatka z fasolki szparagowej

Smażony łosoś i sałatka z fasolki szparagowej

nazwa

Wykonanie

Łosoś to jedno z tych dań, którego nigdy nie odmówię. Gdy nachodzi mnie na niego ochota dostaję jakiejś obsesji i gdy jestem w sklepie wyjdę bez pieczywa ale za to z całą siatką łososia. Uwielbiam dzwonko i jakiś czas temu na blogu zamieszczałam przepis na dzwonko łososia z warzywami na parze . Tym razem zapragnęłam czegoś innego i ku mojej uciesze znalazłam kawałek fileta w zamrażalniku. Nie do końca jestem przekonana do mrożenia ryb (np wołowinę i gęsinę mrożę zawsze) a w szczególności łososia o bardzo delikatnym mięsie. Jednak jak się nie ma co się lubi, to… (albo gdy ma się mega lenia i nie chce się podjechać do sklepu).
Aby moje wyrzuty sumienia oraz komponenty na talerzu bardziej się zgrywały przygotowałam sałatkę z mrożonej fasolki szparagowej – pewnego producenta, którego niestety zdradzić nie mogę bo ściany mają uszy… czy jakoś tak. W sumie cały obiad zajął mi nieco ponad 10 minut i był niczym food-orgasm.
Składniki na 2 porcje:
2 niewielkie kawałki fileta z łososia
biały pieprz
sól morska
pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
Łososia dopraw solą morką i białym pieprzem. Odstaw na chwilę w chłodne miejsce.
Cebulę posiekaj grubo i podsmaż na maśle klarowanym (1 łyżka). Posól odrobinę aby szybciej zmiękła. Gdy już się zeszkli przykręć ogień i dorzuć fasolkę szparagową. Podsmażaj aż się całkowicie rozmrozi i zacznie brązowieć. Możesz całość dusić chwilę pod przykryciem, tylko uważaj żeby się nie spaliło. Dopraw solą i pieprzem.
Na pozostałej łyżce masła klarowanego podsmaż łososia z obu stron. Powinien przybrać złoty kolor z wierzchu i być lekko chrupiący. Trwa to około 5 minut. Podawaj z ciepłą sałatką z fasolki.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/smazony-losos-salatka-fasolki-szparagowej