Wykonanie
Składniki1 i 1/2 kg
brzoskwiń*1 i 1/2 kg
cukru żelującego 1:1*** jednorazowo gotujemy tylko 1 i 1/2 kg
owoców lub mniej (z odpowiednio mniejszą ilością
cukru). Używamy dużego garnka. Garnek napełniamy nie wyżej niż do połowy.**
cukier żelujący 1:1 to gotowy produkt składający się z
cukru z dodatkiem pektyny, która zagęszcza
dżem. "1:1" oznacza, że na 1 kg
owoców dajemy 1 kg
cukru żelującego. Dostępne są
cukry żelujące 2:1 i 3:1 gdzie
cukru daje się odpowiednio 2 lub 3
razy mniej, ale zawierają one konserwant. Zabezpiecza on
dżem przed zepsuciem.Przygotowanie
Brzoskwinie umyć (nie obierać), pokroić na kawałki, wyrzucić pestki. Włożyć do dużego garnka, dodać
cukier żelujący i wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki lub w miarę chłodne miejsce w mieszkaniu na 4 godziny, w międzyczasie 1-2
razy zamieszać.Zagotować ciągle mieszając, a po zagotowaniu gotować na średnim ogniu jeszcze przez około 4 minuty co chwilę mieszając.Od razu przelać do gorących słoików (do każdego słoika dawać mniej więcej po tyle samo
owoców jak soku), od razu zakręcić. Odstawić do spiżarki, na zimę.