ßßß Cookit - przepis na ZUPA PORZECZKOWA NA ZIMNO

ZUPA PORZECZKOWA NA ZIMNO

nazwa

Wykonanie

Upały trwają, więc jeśli zupa- to na zimno. Kwaskowe i orzeźwiające porzeczki świetnie się na nią nadają. Mam w ogrodzie wszystkie gatunki- czerwone, czarne i złote, wiec wzięłam wszystkich po trochu.
ok. 1, 5 szklanki porzeczek ( po obraniu)
ok. 2 litry wody
cukier do smaku ( sporo, ja dałam 5 łyżek)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Do garnka z wodą wkladamy porzeczki, wsypujemy cukier i gotujemy, ok. 10 minut od zagotowania. Mąke ziemniaczaną rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do garnka i gotujemy mieszając, aż zupa znowu się zagotuje i pojawią się bąbelki.
Studzimy, najlepiej w zlewie z zimną wodą. Zajadamy ze smakiem w letni dzień.
Czasem do zup owocowych robię kluseczki z kaszki manny- ugotowana na gęsto kaszka, zastudzona i pokrojona w kostkę. Dziś jednak miam na drugie danie leniwe, więc wystarczyła sama zupa. Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/zupa-porzeczkowa