Wykonanie
Upały trwają, więc jeśli zupa- to na zimno. Kwaskowe i orzeźwiające
porzeczki świetnie się na nią nadają. Mam w ogrodzie wszystkie gatunki- czerwone, czarne i złote, wiec wzięłam wszystkich po trochu.ok. 1, 5 szklanki
porzeczek ( po obraniu)ok. 2 litry
wodycukier do smaku ( sporo, ja dałam 5 łyżek)3 łyżki
mąki ziemniaczanejDo garnka z
wodą wkladamy
porzeczki, wsypujemy
cukier i gotujemy, ok. 10 minut od zagotowania.
Mąke ziemniaczaną rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do garnka i gotujemy mieszając, aż zupa znowu się zagotuje i pojawią się bąbelki.Studzimy, najlepiej w zlewie z zimną
wodą. Zajadamy ze smakiem w letni dzień.Czasem do zup
owocowych robię kluseczki z
kaszki manny- ugotowana na gęsto
kaszka, zastudzona i pokrojona w kostkę. Dziś jednak miam na drugie danie leniwe, więc wystarczyła sama zupa. Smacznego !