Wykonanie
Lato trwa, trzeba wykorzystać dary natury. Za
czerwonymi porzeczkami jakoś szczególnie nie przepadam, ale odpowiednio przygotowane są pyszne. Tę zupkę można podawać czystą, z grzankami,
makaronem lub pić schłodzoną lub na ciepło jako
napój owocowy.1,5 litra
wody500 g czerwonych
porzeczek100-150 g
cukru (ilość wg upodobań)2 łyżki
mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki
wody w temperaturze pokojowejPozbyć się zielonych łodyg. Umyć
porzeczki, wyrzucić te brzydkie i zepsute. Dolać odrobinę
wody i zblendować
owoce. Następnie zalać gorącą
wodą, zagotować z
cukrem, gdy
cukier się rozpuści przepuścić zupę przez sitko pozbywając się skórek i grubszych pozostałości. Wymieszać w szklance
mąkę ziemniaczaną z
wodą, gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, wlewamy dwie łyżki zupy do mieszanki
mąki z
wodą, a następnie powoli, mieszając zupę wlewamy mieszaninę do zupy. Nie musimy wykorzystać całości, w czasie wlewania i mieszania będziemy widzieć jaką gęstość ma zupa i przerywamy dolewanie przy gęstości jaką lubimy.