ßßß Cookit - przepis na Zupa z porzeczek

Zupa z porzeczek

nazwa

Wykonanie

Lato trwa, trzeba wykorzystać dary natury. Za czerwonymi porzeczkami jakoś szczególnie nie przepadam, ale odpowiednio przygotowane są pyszne. Tę zupkę można podawać czystą, z grzankami, makaronem lub pić schłodzoną lub na ciepło jako napój owocowy.
1,5 litra wody
500 g czerwonych porzeczek
100-150 g cukru (ilość wg upodobań)
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej
Pozbyć się zielonych łodyg. Umyć porzeczki, wyrzucić te brzydkie i zepsute. Dolać odrobinę wody i zblendować owoce. Następnie zalać gorącą wodą, zagotować z cukrem, gdy cukier się rozpuści przepuścić zupę przez sitko pozbywając się skórek i grubszych pozostałości. Wymieszać w szklance mąkę ziemniaczaną z wodą, gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, wlewamy dwie łyżki zupy do mieszanki mąki z wodą, a następnie powoli, mieszając zupę wlewamy mieszaninę do zupy. Nie musimy wykorzystać całości, w czasie wlewania i mieszania będziemy widzieć jaką gęstość ma zupa i przerywamy dolewanie przy gęstości jaką lubimy.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/08/Zupa-z-porzeczek.html