ßßß Cookit - przepis na Kompot z czerwonych porzeczek

Kompot z czerwonych porzeczek

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kompot z czerwonych porzeczek to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa - zawsze kojarzył mi się będzie z kompotami, które gotowała moja babcia kiedy byłam mała. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i dobrze schłodzony.
Składniki:
1 kg czerwonych porzeczek
4 l wody
0,5 szklanki cukru
Porzeczki wsypujemy do garnka razem z szypułkami (tak jest szybciej) i zalewamy wodą. Gotujemy. Kiedy woda zacznie bulgotać dosypujemy cukier i gotujemy jeszcze przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie kompot należy przecedzić przez sitko rozcierając porzeczki żeby wydobyć z nich to co najlepsze. Podawać na ciepło lub schłodzony. Smacznego! :)
Źródło:http://happy-vege.blogspot.com/2013/07/kompot-z-czerwonych-porzeczek.html