ßßß

Wracając dziś do domu z trzytygodniowej kuracji, zahaczyłam o targ, pełen jeszcze owoców i warzyw. Kupiłam między innymi piękne pieczarki oraz pęczek koperku i postanowiłam zrobić na pierwsze danie zupkę pieczarkowa taką, jak lubimy najbardziej – zasypaną kaszką manną. Aż sie zdziwiłam, że nie mam jej jeszcze na blogu… Nadrabiam więc szybko to niedopatrzenie:30 dkg pieczarekolejkostki warzywnezielony koperek½ szklanki kaszki manny błyskawicznejśmietanasól, pieprz w ziarnachOczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na oleju do miękkosci ( ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej, 20 minut na 700 W). W międzyczasie zagotowujemy potrzebną ilość wody z kostkami warzywnymi i pieprzem w ziarnach. Gdy woda się zagotuje, dodajemy duszone pieczarki wraz z płynem, który sie wytworzył, solimy do smaku i gotujemy razem kilka minut. Na wrzącą zupę sypiemy powoli, mieszając , kaszkę i gotujemy do czasu aż będzie miękka ( wystarczy 3-5 min ). Gotową zupę zabielamy śmietaną, jaką i ile lubimy. Posypujemy na talerzu posiekanym koperkiem. Smacznego!
Dołaczączam moją zupę do jesiennej akcji zupowej: