Wykonanie

Smaki
czekoladowo-
miętowe to jedne z moich ulubionych, toteż gdy zostały mi okrawki
biszkoptu z tego placka, wymyśliłam
trufelki jabłkowo-
miętowe. Jako aromat
miętowy wykorzystałam podpatrzone przez Córkę u koleżanki i wykorzystane przy babeczkach krople
miętowe, takie z apteki. Wbrew obawom, sprawdzają się bardzo dobrze przy aromatyzowaniu
słodyczy.1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
mleka2 czubate łyżki
kakao1, 5 szklanki okruszków
biszkopta1/2 szklanki
mleka w proszku ( zwykłe)łyżeczka kropli
miętowychMasło,
cukier ,
mleko i
kakao rozpuszczamy i gotujemy chwilę na małym ogniu. Studzimy lekko, wrzucamy okruszki
biszkopta, dodajemy krople
miętowe i dokładnie mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy tyle
mleka w proszku ( podałam ilość orientacyjną), żeby masa była bardzo gęsta, tak, by można w niej postawić łyżkę.Wstawiamy masę do lodówki na 2-3 godziny i
potem toczymy z niej kulki, wstawiamy z powrotem do lodówki, żeby sobie ładnie zastygły. Z doświadczenia wiem, że nie wszystkie zdążą – u mnie znikały w tajemniczy sposób wieczorem a nawet – o zgrozo ! – nocą i rano do zdjęcia w świetle dziennym została tylko skromna reprezentacja. No, ale nie tylko ja lubię
czekoladowo-
miętowe smaki… Wyszły rewelacyjne i na pewno
będę często robić podobne
trufelki, może zmieniając nieco składniki.Smacznego !