ßßß
Śledzie to ja lubię bardzo i na Wigilię robię ich kilka rodzajów. Te są z naszej blogerskiej Wigilii, która odbyła się w jasnej części Dark Restaurant w ubiegłą niedzielę. Przepis na podobne znajoma blogerka podała kolegom prowadzącym pub w Irlandii i podobno cieszą się tam sporym powodzeniem.Te są w nieco innej wersji, na oleju kujawskim ( zgodnie z przyszłymi klimatami w jasnej części Dark ) i z cząbrem. Musztarda, którą dodałam była ziarnista , francuska. W połączeniu z moimi kiszonymi ogórkami i sokiem z nich wyszedł ciekawy melanż, dość atrakcyjny w smaku.3-4 filety typu matjas1/2 szklanki oleju kujawskiego1/4 szklanki soku z kiszonych ogórkówmała cebula1 kiszony ogórekpieprz grubo mielonyłyżeczka cząbrułyżeczka musztardy francuskiejŚledzie płuczemy i moczymy w wodzie do pożądanego smaku – ja około 2, 5 godziny. Kroimy na kawałki.Kroimy cebulę w drobną kostkę, parzymy wrzątkiem. Dosypujemy pieprz , cząber, dodajemy musztardę, mieszamy dokładnie. Dolewamy sok z kiszonych ogórków , na końcu olej, mieszamy ponownie.Śledzie w słoiku przekładamy kawałkami kiszonego ogórka i zalewamy przygotowaną zalewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.Smacznego !