ßßß
Dorobiłam się w tym roku niewielkiej ilości własnych pomidorów i ogórków. Są przepyszne, dojrzałe w słońcu, o zupełnie innym smaku, niż te kupowane na targu. Wykorzystuję je tylko na surowo, do kanapek i sałatek. Jedną z ostatnich chciałabym pokazać. Jest z serkiem podobnym do mozzarelli, w malutkich kuleczkach, wypatrzonym gdzieś przez męża podczas zakupów.Wyczytałam już dawno, że świeże ogórki łączone z pomidorami zabijają w nich witaminę C. Aby temu zapobiec, można je posypać koperkiem albo polać czymś kwaśnym. Ja zrobiłam jedno i drugie.kilka pomidorówkilka zielonych ogórkówcebula2 łyżki posiekanego koperkuopakowanie serka Zotarella w małych kulkachsok z cytryny, oliwasól, pieprz kolorowyNajpierw ogórki „podrapałam” widelcem w paski i pokroiłam na plasterki – takie są bardziej dekoracyjne. Posoliłam na 10 minut, potem posypałam koperkiem i skropiłam sokiem z cytryny.Rozłożyłam je na talerzu, poprzekładałam posolonymi plastrami pomidorów, posypałam cebulką pokrojoną w piórka. Na wierzchu poukładałam połówki kulek serka, polałam oliwą i posypałam pieprzem kolorowym z młynka.Sałatka była na letnią kolację i zniknęła błyskawicznie. Domowe pyszne pomidory i ogórki doskonale komponowały się smakiem z serkiem i przyprawami.Smacznego !