Wykonanie

To jeden z ulubionych deserów moich dzieci( hm, są już duże…). Lato już minęło, więc wykorzystałam do niego
wiśnie z kompotu. Zamiast kalorycznej
bitej śmietany dałam lekki
jogurt, a kremową konsystencję uzyskałam dzięki dodatkowi
masła kakaowego, które najpierw rozpuściłam a
potem zestaliłam razem ze wszystkim w lodówce.Gdy
wiśnie z kompotu wrzuciłam na sito, żeby je przetrzeć i pozbawić pestek, mój wzrok padł na macerującą się na parapecie
wiśniówkę ( blogerki, z którymi umawiałam się na Facebooku na Blog Forum w Gdańsku , wiedzą w jakim celu). Wyjęłam sporą łyżkę
wiśni z
alkoholu i dorzuciłam do tych z kompotu. Deser zyskał na smakuduży, gęsty
jogurt naturalny2 łyżki
cukru-pudru3/4 szklanki
wiśni z kompotułyżka
wiśni z
alkoholu2 łyżki
masła kakaowegoWiśnie przecieramy przez sito, pozbawiając je pestek.
Masło kakaowe topimy ( ja w kuchence na 300 W, około 3 minut),
potem studzimy zachowując płynną konsystencję.
Jogurt ubijamy na puszystą masę z
cukrem-pudrem, dodając na końcu przetarte
wiśnie.
Potem wlewamy powoli przestudzone
masło kakaowe i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, żeby się zestalił. Możemy deser przybrać wisienkami z
alkoholu.Deser jest pyszny i orzeźwiający. Ze względu na kolor dodaję go do różowej akcji Szarlotka:Smacznego !